30. jun 2016.30. jun 2016.
IZNENAĐENjA NA EVROPSKIM PRVENSTVIMA

Autsajderi koji su plenili

Možda se čarobni put Velsa prekinuo u polufinalu, a možda, dok ovo čitate i Vi, kao i mi, potajno maštate da će upravo ovaj deo Velike Britanije slaviti, u nedelju, neverovatno dostignuće, titulu šampiona Evrope. Eventualna titula Velsa, neće biti prvi trijumf autsajdera na Euru. Često kažemo da je sport paradigma života, o oni su nam pokazali da je sve moguće
Godina je 1976. Jugoslavija, reprezentacija koja je dva puta gubila finale, dobila je priliku da organizuje Evropsko prvenstvo, koje se, onda poslednji put, igralo u F4 formatu. Dve godine ranije, Svetko prvenstvo u Nemačkoj demonstriralo je silu Zapadne Nemačke (tituli Evropskog, pridodali su i pehar svetskog prvaka), planeta je upoznala „totalni fudbal“ Holandije, a „Juga“ treću sreću tražila na svom terenu. Potpuni autsajder tog društva bila je Čehoslovačka, tim koji je Svetski kup gledao na televiziji. U polufinalu, slabašni Čehoslovaci morali su načuvenu, moćnu Holandiju sa najboljom generacijom ikada. Ondruš šokira „lale“ za 1:0, no isti igrač, ovaj put autogolom, vraća vicešampione sveta u meč i uvodi utakmicu u prdužetke. Možda se očekivao pad Čeha, ali umesto toga, u finišu drugog produžetka Nehoda i Veseli pogađaju za 3:1.
Osokoljeni iznenađenjem, u velikom finalu, Čehoslovaci nastavljaju gde su stali u finalu, protiv Z. Nemačke. Vladare sveta i Evrope, Švehlik i Dobiaš bacaju u nokdaun, no, još jednom Miler i Holebain donose produžetke, a potom i penale. Pritisak preveliki, umor još veći. Ipak, penaldžije su sigurne do poslednje serije. Prvi popušta Uli Henes i sve je bilo u nogama Panjenke. On se odlučio za neverovatan lob udarac po sredini gola. Gol koji donosi, senzacionalnu titulu u Prag, a njemu večnu slavu i potez koji će se zauvek zvati po njemu.
EURO 1992 predstavlja bolnu uspomenu za sve na ovim prostorima. Neposredno pre početka, politika je i definitivno odnela pobedu nad sportom, a moć ponizila fer plej i zdrav razum. Jugoslavije je izbačena sa EP, a mesto je zauzela Danska, tim koji se nije ni kvalifikovao. „Mršavih“ 0:0 protiv Engleske i poraz od Švedske 1:0, ukazivao je da će Danci brzo kući. No, u poslednjem kolu, komšije iz Švedske im čine uslugu, slave protiv Engleske i pružaju priliku „crveno ““ belima“ da pobedom nad Francuskom dođu do drugog mesta. Larsen i rezervista Elstrup donose velika dva boda, 2:1 i polufinale je tu. Tamo ih je čekao branilac titule, Holandija. Iako autsajder, golom Larsena, Skandinavci dolaze u vođstvo. Bergkamp je izjednačio, ali Larsen ponovo doneo prednost Dancima. Kada je Rajkard izjednačio u završnici, ličilo je da u dodatni period, Holanđani ulaze s“™ psihološkom prednošću. Ipak, u penal seriji, Van Bastenov šut zaustavlja Šmajhel i san Danske se nastavio. U finalu, Danska je odigrala kao Nemačka, a Nemačka ličila na neiskusni tim. Jensen u 18. i Vilfort u završnici doneli su pobedu za „čudo“.
Ipak, do titule Lestera, ništa, baš ništa, nije moglo da se meri sa ostvarenjem Grčke u Portugalu na Prvenstvu 2004. godine. „Heleni“ predvođeni Oto Rehagelom, bili su autsajderi i u kvalifikacijama gde su igrali protiv: Španije, Ukrajine, Severne Irske, Jermenije. Igrači iz domaće lige i nekoliko prosečnih evropskih fudbalera, bili su sve na šta je Nemac mogao da se osloni. Počeli su porazom od Španije u Atini i činilo se da će EURO biti samo san za Grke. Pobeda u Španiji u junu 2003. godine, vratila je Grke u igru, a potom slavlje protiv Ukrajine, lansiralo na vrh grupe. Na Pirineje su otišli sa, uz Letoniju, najvećim epitetom autsajdera. Dodatno im je situaciju pogoršala povreda Tsartasa, najboljeg igrača u kvalifikacijama. Na otvaranju sastali su sa Portugalom. Dok su domaći već videli tri boda u džepu, Karagunis je udarcem sa oko 20 metara utišao Lisabon, a potom Basinas sa bele tačke domaće „tifoze“ vratio u stolice. Mnogi su i ovo pripisivali slučajnosti, a nisu želeli da promene mišljenje ni posle remija sa Španijom 1:1, pa čak ni kada su došli do četvrtfinala. Kada su svi očekivali rutinsku pobedu Francuske u prvoj nokaut rundi, Zagorakis je fantastično nadmudrio Lizarazua na desnom boku, a perfektan centaršut, Haristeas zakucao u gol Barteza. Polufinale ih je odvelo na, u tom trenutku, Čehe u nikada boljoj formi. Solidan meč, gde su obe ekipe imale svoje prilke završen je bez golova. U produžecima, „srebrni gol“ pozlatio se Grčkoj. Korner sa desne strane u 105. minutu, u mrežu je glavom „pospremio“ half Trajanos Delas. Svi su bili u neverici, čak i sami igrači.
Ko je antičkom narodu davao bilo kakve šanse da dva puta pobedi domaćina, da i u finalu rasplače portugalsku naciju, niko to nije uspeo nikada na velikim takmičenjima. Defanziva i kontre bili su recept Grka u finalu, a Portugalci nisu smeli mnogo da se otvore i to nije donelo neko primamljivo finale. Međutim, sredinom drugog dela, Basinas je centrirao, a Angelos Haristeas još jednom bio najviši u skoku, 1:0. Imao je šansi Portugal, ali ne velikih, Grčka je još jednom igrala maestralno u odbrani i NEVIĐENO ČUDO SE DOGODILO !!!!! otpisani autsajder, dva puta je pobedio domaćina, prvog favorita za titulu i pehar odneo kući.
Ko zna, možda kroz nekoliko godina, sličan tekst bude „pričao“ priču o Velsu i Francuskoj 2016 ““ te.
Belgijanci i Česi
Nekoliko minuta i malo sreće nedostajalo je Belgiji 1980. i Češkoj 1996. godine da dostignu večnost, no Nemci su bili kobni. Mlada, poletna Belgija, stigla je u Italiju kao autsajder. Pažnja javnosti bila je usmerena na Holandiju, Nemačku, Italiju, Španiju. Ipak, Gerets, Vanderejken i ekipa najpre su bili prvi u grupi B, senzacionalno ispred Italije, Španije i Engleske, da bi u finalu protiv Z. Nemačke imali 1:1 do 88. minuta, kada je snove srušio Hrubeš. U Engleskoj “˜96, Češka je neočekivano pobedila Italiju i Rusiju u grupi i osigurala drugo mesto. U četvrtfinalu, Portugal je „zgranuo“ Poborski, dok su u polufinalu izvodili penale bolje od Francuza. Vodili su i u finalu golom Bergera sa bele tačke, ali je Birof u završnici i zlatnim golom sprečio senzaciju.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa