7. jul 2016.7. jul 2016.
PRIVATNA I PRAVNA LICA DUGUJU 211 MILIONA DINARA ZA UREĐENjE GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

ROK ZA UPLATU 31. DECEMBAR

Odlukom Skupštine grada, svi dužnici imaju priliku da izmire svoje obaveze do 31. decembra i to bez zatezne kamate
Gradu Šapcu 148 privatnih i pravnih lica duguju na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta 211 miliona dinara, što iznosi oko 1,7 miliona evra.
Odlukom Skupštine grada, svi dužnici imaju priliku da izmire svoje obaveze do 31. decembra i to bez zatezne kamate.
- Kada odbijemo zatezne kamate, ukupni dug je oko 126 miliona dinara. Napominjem da se radi o revalorizovanom dugu, što znači da sem kamate nikome nije smanjen iznos koji se duguje ““ kaže Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Prema njegovim rečima, što se dužnici pre jave da regulišu dugovanja, imaće više vremena da raspodele plaćanje, odnosno da to obave na više rata.
- Ukoliko neko od dužnika ne bude izmirio ove, umanjene obaveze na ime naknade za građevinsko zemljište do 31. decembra, ceo postupak se vraća na sud, a dugu se ponovo pripisuje zatezna kamata ““ dodaje Nedeljković.
Kako kaže naš sagovornik, neki dužnici su već počeli da uplaćuju, tako da veruje da će većina prihvatiti ponuđeno rešenje.
- Važno je i to što smo ovu Odluku doneli u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Princip je isti i radi se o zakonskom rešenju na nivou cele države - ističe direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Prema najavama u ovom preduzeću, svih 148 dužnika biće zvanično, putem preporučene pošte, obavešteno o svojim dugovanjima i načinu na koji mogu da regulišu obaveze.
NAJVEĆI DUG 30 MILIONA
Najveći pojedinačni iznos koji se duguje na ime doprinosa, kako se sada zove nekadašnja naknada za uređenje građevinskog zemljišta, iznosi oko 30 miliona dinara.
- Važno je reći da sve manje imamo problema sa naplatom novih doprinosa, jer klijenti koriste povoljnost, odnosno mogućnost da uplatom unapred ostvare popust od 40 odsto ““ napominje Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
N. K.


OBELEŽEN SRPSKI DAN NAUKE
OMAŽ MATEMATIČARIMA
Srpski dan nauke u Centru za stručno usavršavanje protekao u znaku uspešnih matematičara iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ i bivšeg kajakaša Aleksandra Aleksića, sada uspešnog studenta Londonske poslovne škole
U ulici Nikole Tesle, pored Parka nauke, u Centru za stručno usavršavanje prošlog petka slavio se Srpski dan nauke. U centru pažnje bili su mladi matematičari iz Osnovne škole Nikolaj Velimirović, koji su sa profesorkom Mirjanom Obradović, uz veliku pomoć dr Ivane Gudelj sa Univerziteta u Egzeteru, nedavno boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu.
- Na putovanje u Englesku otišlo je šestoro izuzetnih, ne samo matematičara, već učenika koji su uspešni i u fizici i biologiji. Znanja koja već sada poseduju su im dobro došla na našem malom izletu, gde su, kroz različite eksperimente stekli nova saznanja. Naši đaci su imali priliku da se bave naučno-istraživačkim radom u pravom smislu te reči, da saznaju kako se uočava određeni problem, te kako se on rešava, navela je Obradović.
Motivaciono predavanje o velikom životnom zaokretu, od vrhunskog sportiste do uspešnog studenta Londonske poslovne škole održao je Aleksandar Aleksić, bivši đak „Nikolajeve“ škole. Kao i u sportu, i u nauci je važan timski rad, poštovanje dogovora i prevazilaženje problema.
- Sport i nauku nije lako spojiti. To je i glavni razglog zbog kog sam odlučio da sportsku karijeru zamenim ekonomskom. Strahovao sam da li ću moći da ostvarim vrhunske rezultate na oba polja, a uveren da je neophodno napraviti izbor, smatram da je potrebno da se čovek opredeli za jednu oblast i trudi da u njoj bude što bolji. Pojedine navike koje sam stekao kao sportista su mi pomogle da budem dobar student, a o njima sad na proslavi Srpskog dana nauke i govorio mladim učenicima. To su timski duh, spremnost da saslušate opravdanu kritiku i da se potrudite da ispravite neke svoje mane, kao i to da budete spremni da prevaziđete neke slabosti. Mislim da ću se nakon studija vratiti u Srbiju i u njoj raditi, ali ne isključujem mogućnost da ostanem u inostranstvu, rekao je Aleksić.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa