7. jul 2016.7. jul 2016.
OBELEŽEN SRPSKI DAN NAUKE

OMAŽ MATEMATIČARIMA

Srpski dan nauke u Centru za stručno usavršavanje protekao u znaku uspešnih matematičara iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ i bivšeg kajakaša Aleksandra Aleksića, sada uspešnog studenta Londonske poslovne škole
U ulici Nikole Tesle, pored Parka nauke, u Centru za stručno usavršavanje prošlog petka slavio se Srpski dan nauke. U centru pažnje bili su mladi matematičari iz Osnovne škole Nikolaj Velimirović, koji su sa profesorkom Mirjanom Obradović, uz veliku pomoć dr Ivane Gudelj sa Univerziteta u Egzeteru, nedavno boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu.
- Na putovanje u Englesku otišlo je šestoro izuzetnih, ne samo matematičara, već učenika koji su uspešni i u fizici i biologiji. Znanja koja već sada poseduju su im dobro došla na našem malom izletu, gde su, kroz različite eksperimente stekli nova saznanja. Naši đaci su imali priliku da se bave naučno-istraživačkim radom u pravom smislu te reči, da saznaju kako se uočava određeni problem, te kako se on rešava, navela je Obradović.
Motivaciono predavanje o velikom životnom zaokretu, od vrhunskog sportiste do uspešnog studenta Londonske poslovne škole održao je Aleksandar Aleksić, bivši đak „Nikolajeve“ škole. Kao i u sportu, i u nauci je važan timski rad, poštovanje dogovora i prevazilaženje problema.
- Sport i nauku nije lako spojiti. To je i glavni razglog zbog kog sam odlučio da sportsku karijeru zamenim ekonomskom. Strahovao sam da li ću moći da ostvarim vrhunske rezultate na oba polja, a uveren da je neophodno napraviti izbor, smatram da je potrebno da se čovek opredeli za jednu oblast i trudi da u njoj bude što bolji. Pojedine navike koje sam stekao kao sportista su mi pomogle da budem dobar student, a o njima sad na proslavi Srpskog dana nauke i govorio mladim učenicima. To su timski duh, spremnost da saslušate opravdanu kritiku i da se potrudite da ispravite neke svoje mane, kao i to da budete spremni da prevaziđete neke slabosti. Mislim da ću se nakon studija vratiti u Srbiju i u njoj raditi, ali ne isključujem mogućnost da ostanem u inostranstvu, rekao je Aleksić.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa