7. jul 2016.7. jul 2016.
KANADSKI AMBASADOR FILIP PENINGTON POSETIO ŠABAC

PRIVREDA U FOKUSU

Tokom razgovora Njegove ekselencije Filipa Peningtona i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića dominirale su ekonomske teme, sa akcentom na izgradnju auto-puta Ruma-Šabac
Susret kanadskog ambasadora u Srbiji Filipa Peningtona i gradonačelnika Šapca Nebojša Zelenovića bila je idealna prilika za predstavljanje privrednih potencijala grada. Prošlog četvrtka razgovaralo se o poljoprivredi, izgradnji luke, ulaganju u informacione tehnologije, a centralno mesto zauzela je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac. O ovoj temi gradsko rukovodstvo pre četiri meseca razgovaralo je sa predstavnicima kanadske firme „Emta Infrastracture“, kada je potpisan i Memorandum o razumevanju.
- Osnovni cilj posete kanadskog amasadora je uspostavljanje ekonomske saradnje i realizacija potencijala koje naš grad poseduje. S obzirom na to da smo jedan od gradova sa najboljim poslovnim okruženjem u Srbiji, radujem se sledećim koracima u vezi sa realizacijom projekta izgradnje auto-puta. Želimo da preciziramo odredbe Memoranduma o razumevanju i realizujemo ovaj posao. Očekujem da uđemo u zajedničku proceduru pred nadležnim telima Vlade Republike Srbije kako bi dobili aut-oput, rekao je gradonačelnik Šapca.

Šabac ima velike mogućnosti za razvoj, rekao je kanadski ambasador i dodao da će se razgovori o izgradnji auto-puta uskoro nastaviti.
- Najvažnija tema bila je izgradnja deonice auto-puta. Stekao sam uvid u projekat i ono što je do sada urađeno. Nadam se nastavku razgovora, jer postoji mogućnost da se ovaj projekat implementira. Dogovorili smo se da i dalje radimo na tome, istakao je amasador Penington.
Nedavna poseta kineskih investitora i razgovori sa kanadskim partnerima potvrđuju da je auto-put Ruma-Šabac veoma važan projekat. Za grad je najvažnije da ovaj put bude urađen, bez obzira na to ko će dobiti posao.
- Mi želimo da pronađemo partnera koji je voljan i sposoban da izgradi auto-put i da sa njim upravlja određeni broj godina u skladu sa našim zakonima. Lokalna samouprava nema ingerencije po pitanju izvođača radova na izgradnji autu-puta, već nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srbije. Siguran sa da će Vlada Srbije, s obzirom na značaj, podržati ralizaciju ovog projekta, kaže Zelenović.

„Kanadski ambasador posetio je i Narodni muzej, gde je pogledao novu stalnu postavku. Najviše ga je zanimala istorija Šapca sa početka 19. i 20 veka, a sa istorijom i kulturom čitavog kraja upoznat je i na Trgu šabačkih žrtava, gde se i zvanično završila njegova poseta.“
AUTO-PUT
ZAMAJAC RAZVOJU
Izrgadnja auto-puta Ruma-Šabac bi stvorila još bolju klimu za investicije u Šapcu, jer bi promet roba bio dosta brži. Kvalitetna veza sa centralnim auto-putem bi u šabačku Industrijsku zonu privukla veći broj investitora, smatra gradonačelnik Šapca.
-Auto-put Ruma-Šabac je razvojna šansa čitave zapadne Srbije. Trenutno, više od 15.000 vozila dnevno prolazi postojećom magistralom. Auto-put bi značajno povećao vrednost naše Industrijske zone. To je prilika da se ljudi zaposle, da imamo brži i jeftiniji transport, a da investitori, kroz naplatu putarine, zarade, kaže Zelenović.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa