Инфо

Берза

 • aero 704 ▲ 5,86%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • enhl 600 ⚫ 0,00%
 • irtl 465 ▼ -8,82%
 • kmbnpb 880 ▲ 0,92%
 • mtlc 2.015 ▲ 0,60%
 • niis 685 ▲ 0,15%
 • pmli 401 ▼ -4,52%
 • sjpt 174 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • tgas 10.855 ▲ 0,03%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(7. јул 2016.)
НАСТАВЉЕНА САРАДЊА ГРАДА И НАЛЕДА

ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Радионица посвећена већем укључивању грађана у процес доношења одлука, у организацији Националне алијансе за локални економски развој, одржана је прошлог четвртка у шабачком Центру за стручно усавршавање
У оквиру реализације пројекта “Јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи“, представници Националне алијансе за локални економски развој боравили су прошлог четвртка у Шапцу. Са представницима локалне самоуправе анализирани су резултати и препоруке које су разматране на одржаним фокус групама које су биле усмерене на младе, незапослене особе старије од 50 година, особе са инвалидитетом, Роме и цивилни сектор као спону између грађана и града. На радионици су представници града, јавних институција, удружења и занитересовани грађани заједно осмислили решења у погледу друштвено одрживог развоја града, интегритета у јавним службама и повећања друштвене одговорности и ангажмана грађана у процесу доношења одлука.
- Пре месец дана у Шапцу смо имали четири фокус групе. Говорили смо о пружању услуга и информација, као и о механизмима који стоје на располагању локалној самоуправи како би унапредили положај одређених група. Задовољство нам је да смо осим на економском нивоу, проширили сарадњу са Градском управом Шапца и у овој области, навела је Ивана Богосављевић-Чикић, пројектни менаџер НАЛЕД, која је подсетила на то да је Шабац недавно од ове организације добио сертификат о повољном пословном окружењу.
Састанку у Центру за стручно усавршавање присуствовао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је сарадњу града са НАЛЕД-ом оценио као веома добру. Пајић је нагласио да град има план за побољшање положаја угрожених група и већу укљученост грађана у процесе одлучивања.
- Бројна стратешка документа јасно су дефинисала циљеве у овој области, а велики број професионалаца константно ради на унапређењу услуга које пружамо за различите категорије наших суграђана, међу којима су и они којима смо на овој радионици посветили пажњу: млади незапослени, ромска популација, особе са инвалидитетом и цивилни сектор који нам је важан партнер у остваривању планираних циљева. Шабац је социјално одговорна локална самоуправа, а из буџета града за социјалну заштиту у прошлој години издвојено је преко 100 милиона динара, а у овој је планирано да тај износ премаши 140 милиона динара. Цивилни сектор је важан партнер града у решавању питања из области социјалне заштите, а поносни смо и на чињеницу што је баш у Шапцу једина лиценцирана невладина организација за пружање услуга у овој области, “Каритас“ Шабац, рекао је Пајић.
Најмање три предлога о којима се дискутовало биће реализована до краја године када се званично пројекат „Јачања капацитета јединица локалних самоуправа у југоисточној Европи“ и завршава.
М.С.М

Најновији број

21. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa