7. jul 2016.7. jul 2016.
NASTAVLjENA SARADNjA GRADA I NALEDA

ZAJEDNIČKE INICIJATIVE

Radionica posvećena većem uključivanju građana u proces donošenja odluka, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, održana je prošlog četvrtka u šabačkom Centru za stručno usavršavanje
U okviru realizacije projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u Jugoistočnoj Evropi“, predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj boravili su prošlog četvrtka u Šapcu. Sa predstavnicima lokalne samouprave analizirani su rezultati i preporuke koje su razmatrane na održanim fokus grupama koje su bile usmerene na mlade, nezaposlene osobe starije od 50 godina, osobe sa invaliditetom, Rome i civilni sektor kao sponu između građana i grada. Na radionici su predstavnici grada, javnih institucija, udruženja i zaniteresovani građani zajedno osmislili rešenja u pogledu društveno održivog razvoja grada, integriteta u javnim službama i povećanja društvene odgovornosti i angažmana građana u procesu donošenja odluka.
- Pre mesec dana u Šapcu smo imali četiri fokus grupe. Govorili smo o pružanju usluga i informacija, kao i o mehanizmima koji stoje na raspolaganju lokalnoj samoupravi kako bi unapredili položaj određenih grupa. Zadovoljstvo nam je da smo osim na ekonomskom nivou, proširili saradnju sa Gradskom upravom Šapca i u ovoj oblasti, navela je Ivana Bogosavljević-Čikić, projektni menadžer NALED, koja je podsetila na to da je Šabac nedavno od ove organizacije dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju.
Sastanku u Centru za stručno usavršavanje prisustvovao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je saradnju grada sa NALED-om ocenio kao veoma dobru. Pajić je naglasio da grad ima plan za poboljšanje položaja ugroženih grupa i veću uključenost građana u procese odlučivanja.
- Brojna strateška dokumenta jasno su definisala ciljeve u ovoj oblasti, a veliki broj profesionalaca konstantno radi na unapređenju usluga koje pružamo za različite kategorije naših sugrađana, među kojima su i oni kojima smo na ovoj radionici posvetili pažnju: mladi nezaposleni, romska populacija, osobe sa invaliditetom i civilni sektor koji nam je važan partner u ostvarivanju planiranih ciljeva. Šabac je socijalno odgovorna lokalna samouprava, a iz budžeta grada za socijalnu zaštitu u prošloj godini izdvojeno je preko 100 miliona dinara, a u ovoj je planirano da taj iznos premaši 140 miliona dinara. Civilni sektor je važan partner grada u rešavanju pitanja iz oblasti socijalne zaštite, a ponosni smo i na činjenicu što je baš u Šapcu jedina licencirana nevladina organizacija za pružanje usluga u ovoj oblasti, “Karitas“ Šabac, rekao je Pajić.
Najmanje tri predloga o kojima se diskutovalo biće realizovana do kraja godine kada se zvanično projekat „Jačanja kapaciteta jedinica lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi“ i završava.
M.S.M

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa