7. jul 2016.7. jul 2016.
OD ISTORIJE DO LEGENDI

ZOV PLAVE LEPOTICE

U skladu sa planovima za razvoj turizma i unapređenje turističke ponude prošle subote Gradska uprava grada Šapca organizovala promotivnu turističku turu po planini Cer
Tamo gde je istorija isprepletana sa mitovima i legendama nastale su najlepše priče. Priče koje su vekovima privlačile radoznale željne avantura i potraga za blagom. Jedno od tih neprocenjivih ovozemaljskih blaga uzdiše se na samo tridesetak kilometara od Šapca. Cer, planina hrasta, staroslovenskih bogova i cerskih junaka. Upravo o tome progovorilo se prošle subote na promo turi organizovanoj od strane Gradske uprave grada Šapca.
- Ovo je prva turistička tura koja će naše sugrađane i sve one koji dođu u Šabac svake subote dovoditi na planinu Cer. Prethodnih godina, tačnije decenija, nismo koristili taj potencijal. Planina Cer ima potencijala kao i ceo ovaj kraj. Prvi korak, pokazivanje volje i želje grada da ozbiljno i odgovorno upravljamo i svime što se dešava na ovoj planini i da jednostavno omogućimo, pre svega, našim sugrađanima da na adekvatan način koriste planinu ispod koje se nalazi naš grad ““ rekao je Božidar Katić, član Gradskog veća.
Šetnjom mnogobrojnim stazama članovi Gradskog veća, direktori preduzeća, nevladinih organizacija, imali su priliku da prođu putem od praistorije, preko vremena vladavine rimske imperije do najznačajnije srpske pobede u toku Prvog svetskog rata ““ Cerske bitke uz stručno vođstvo Ane Pavlović, sertifikovanog turističkog vodiča.
- Ovo je jako velika stvar za pokretanje razvoja turizma na planini Cer jer upravo ova autobuska linija svake subote omogući će dolazak građana kako iz Šapca tako i iz drugih delova Srbije. Mnogo će značiti za našu plavu lepoticu jer ljudi koji nemaju svoja prevozna sredstva moći će da dođu ovde, uživaju u prirodnim i kulturnim vrednostima Cera. Šapčani dosta posećuju Cer, pogotovo u zadnje vreme. Naravno, tu ima i stalnih posetilaca koji dolaze svaki vikend ili u toku radne nedelje ali takođe je evidentno da su na Cer počelÃ¥ da dolaze i organizovane turističke grupe iz cele Srbije, kao što dolaze i iz celog sveta ““ izjavila je Ana.
Planinarski dom na Lipovim vodama, jedan od najlepših vidikovaca Donje Vodice, ostaci Trojanovog grada iz trećeg veka nove ere, Crkva Svetog Jovana Šangajskog, čija je gradnja završena 17. avgusta 2014. godine, istorijske Šančine uz mnogobrojne mitove i legende pružiće nesvakidašnji ugođaj posetiocima željnim putovanja kroz lepote Cera svake subote tokom jula i avgusta.
KLETVA
CERSKE VILE
Posmatrajući često noću igru cerskih vila Car Trojan zaljubi se u jednu od njih. Kako nikome nisu davale svoju slobodu jedne noći iskoristi priliku i ukrade joj plašt u kome se, pored njihove dugačke crne kose, krila moć. Ljuta i besna, protiv svoje volje Cerska vila morala je da se uda za njega. Rodivši mu pet kćerki posle izvesnog vremena reče mu: „Rodila sam ti Vidu. Vidin grad iznad Lešnice njoj si posvetio. Rodila sam ti Kosanu. Kosanin grad njoj si posvetio. Rodila sam ti Koviljku. Banja Koviljača, Koviljkin grad. Rodila sam ti Soku. Soko grad iznad Ljubovije. Rodila sam ti i ovu petu ćerku. Znam da nju najviše voliš, da si za nju najviše vezan. Iz tog razloga proklinjem te od sada pa do večnosti da je nikada ne nađeš i da uvek tragaš za njom“. Kako cerska vila reče tako i bi. Kažu da i dan-danas u sumrak kada se šetate Cerom možete zateći Cara Trojana kako sedi i čeka svoju ćerku kojoj se ne zna gde je grad. Ukoliko krenete uveče malo dublje u Cer ka Kumovcu možete zateći prelepu mladu devojku kako luta Cerom. Ako je vidite nemojte nikome da kažete. Ako slučajno naiđete na njen grad nemojte nikome da kažete. Ako otkrijete nekom stići će vas kletva Cerske vile.
SVAKE SUBOTE
Za sve informacije i prijave zainteresovani se mogu javiti na broj mobilnog 065 532 00 80.
* 9.00 ““ Polazak ispred „Dunav osiguranja d.o.o.“.
* 9. 45 ““ Dolazak na Lipove vode (odmor, osveženje...).
* 10.15 ““ Polazak na pešačku turu „Šetnja kroz legende i mitove“.
* 14.30 ““ Povratak na Lipove vode.
* 15.00 ““ Ručak.
* 16.00 ““ Slobodne aktivnosti, šetnja, druženje.
* 18.00 ““ Polazak za Šabac.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa