7. jul 2016.7. jul 2016.
PETROVDANSKO LILENjE ISPRED RADOVAN KULE MILIĆA OD MAČVE U BELOTIĆU

MAŠTA UČINILA SVAŠTA

Fantastika, san i mašta koju je kod ljudi ovog kraja davno uočio slavni slikar mogla se videti u kreacijama mnogobrojnih lila. Ulične trke, bogatstvo mačvanske igre i pesme uz besplatne kuvane kukuruze, sendviče, sokove i veselje začinili tradicionalnu manifestaciju
Veselo, maštovito, obilato šareno, raspevano i razigrano, bilo je sinoć, uveče Petrovdana 11. 07. 2016. godine ispred Radovan kule, slavnog svetskog, a našeg slikara iz Mačvanskog Belotića, počivšeg Milića od Mačve. Sve, upravo onako kako je to, po mnogima najznačajnija ličnost 20 veka, rođena u ovom selu i želeo, pre dvadesetak godina, organizujući po prvi put ovu manifestaciju. Tada je Milić birao najplamenitiju, najotrcaniju i u svemu naj lilu, među mnoštvom, koje su pred velikim brojem zemljaka iznela deca iz Belotića.
Slično je bilo i ovog puta, samo naravno bez Milića ali sa uspomenom na njega. Ispred Radovan kule koju je posvetio ocu smenjivale su se folklorne družine iz gotovo svih mačvanskih sela, pevačka grupa “Jovan Bogoslov“ iz Šapca, pevači solisti i instrumentalisti.
Prethodno su u uzanoj seoskoj ulici koja nosi Milićevo ime održane ulične atletske trke dece ( predškolci i osnovci ) zaljubljenika u “kraljicu sportova“, polaznika atletske sekcije u Belotiću kojom rukovodi ovdašnji učitelj Miroljub Ćirić i šabačke družine devojčica i dečaka AK Ašk-Tempo, trenera Velimira Planka.
Tokom programa na bini ispred Radovan kule pobednicima u više trka, devojčicama i dečacima uručene su nagrade ( medalje, pehari i diplome s likom znamenitog slikara ).
Kao “šlag na tortu“, došao je izbor najlepših lila po oceni posebnog žirija. Njihovi autori, devojčice i dečaci, naravno uz obilatu pomoć roditelja ili drugih starijih članova porodice, prikazali su ih na otvorenoj sceni. Pored specijalnih nagrada organizatora, Turističke organizacije, KOC Bogatić, sve pod pokroviteljstvom opštine Bogatić, iznudili su mnoštvo aplauza publike.
Najmaštovitija među lilama, bila je ona koju je izneo Milivoj Ćirić, desetogodišnji učenik Osnovne škole “Mika Mitrović“ u Bogatiću.
Svima su besplatno deljeni kuvani kukuruzi i sokovi. Narodno veselje, ispred Radovan kule trajalo je do kasno u noć.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa