7. jul 2016.7. jul 2016.
PRE ODLASKA NA ODMOR VALjA PROVERITI DA LI SU PLAĆENE SVE PREKRŠAJNE KAZNE

SVE INFORMACIJE NA PORTALU

Leto je period kada se mnogo razmišlja o putovanju, odnosno odmoru. Uporedo sa tim lepim razmišljanjima treba povesti računa i o tome da slučajno letovanje ne presedne. A, lako može da se desi da, ukoliko građani nisu izmirili kazne za prekršaje, odazak na odmor bude upamćen po lošem.
Kako bi se sprečile te neprijatne situacije, nedavno je počeo sa radom portal putem kojeg svi građani Srbije mogu da provere da li su ostali “dužni“ državi neku prekršajnu kaznu. Radi se o portalu preko kojeg građani i privredna lica u skladu sa Zakonom o prekršajima mogu da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa.
Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga.
Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima - Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, navedeno je u saopštenju.
U skladu sa Zakonom o prekršajima ukoliko kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos, ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru.
Zakon o prekršajima nalaže da ukoliko neko lice ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.
Registar neplaćenih kazni omogućava lakši i transparentniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa