7. jul 2016.7. jul 2016.
ZAPOSLENI U AZILU SUOČENI SA STALNIM PROBLEMIMA

JEDNI NAPUŠTAJU DRUGI OTIMAJU PSE

Poslednje dve godine se beleži blagi pad broja pasa uhvaćenih na ulici. Na ime odšteta zbog ujeda pasa grad je 2012. godine isplatio 17,5 miliona dinara, dok je u 2015. ta cifra iznosila oko 4,5 miliona dinara
Prihvatilište za napuštene pse u Šapcu počelo je sa radom u januaru 2013. godine. Za to vreme osporavani su sa različitih strana. Zaštitnici prava životinja prigovarali su da su im nehumanost, a neki drugi protivili su se uopšte postojanju takvog mesta. Međutim, zaposleni u Prihvatilištu se pored verbalnih napada suočeni i sa većim problemima.
-Naši radnici su izloženi stalnim uvredama na terenu dok hvataju pse. Često ih i fizički sprečavaju da to rade. Ipak, pre nekoliko dana desio se do sada nezabeležen incident da su nam ljudi provalili u Azil i odneli dva psa, navodi direktor Prihvatilišta Aleksandar Leontić.
Prema Leontićevim rečima, u petak su po prijavi uhvaćena dva psa. Istog dana uveče provaljeno je u novi deo Azila. Kako se ti psi nisu tamo nalazili, sledećeg dana su, još uvek neidentifikovani muškarac i žena, ušli u stari deo Azila i čekićem razvalili katanac na boksu. Nakon toga su pse stavili u gepek automobila i otišli. Sve se to dogodilo u prisustvu čuvara koji nije uspeo da ih spreči da to urade. Policija je bila na licu mesta, ali još uvek nema informacija o tome da li su počinioci identifikovani. Psi nisu bili čipovani, pa može samo da se pretpostavlja da se radi o neodgovornim vlasnicima. Zbog ovog nemilog događaja u Prihvatilištu razmišljaju da zabrane posete građanima koji dođu nenajavljeni.
Leontić navodi da se eutanazija vrši nad psima koji budu doneti teško povređeni, bez praktično ikakvih šansi da prežive. Takođe, uspavljuju se i psi koji su agresivni. Direktor Azila kaže da se procena agresivnosti ne vrši olako, već se uzima u obzir način na koji je pas uhvaćen, posmatra se njegovo ponašanje tokom najmanje sedam dana u Prihvatilištu, a konačnu procenu daje veterinar.
Poslednje dve godine se beleži blagi pad broja pasa uhvaćenih na ulici. Situacija je ipak i dalje daleko od idealne. Da bi se nešto promenilo, pre svega mora postojati svest o odgovornom vlasništvu. To podrazumeva čipovanje, kao i sterilizaciju ženski pasa. Takođe i vlasnici pasa muškog pola moraju povesti računa o svojim ljubimcima, jer nije redak slučaj da ih puste da slobodno šetaju vođeni logikom da oni neće dobiti štence.
Bilo je i slučajeva da uzmu psa iz Azila pod izgovorom udomljavanja, a potom ga vrate nazad na ulicu.
Na ime odšteta zbog ujeda pasa grad je 2012. godine isplatio 17,5 miliona dinara, dok je u 2015. ta cifra iznosila oko 4,5 miliona dinara. Pri tom, to nisu sve odštete zbog ujeda iz prošle godine, već i po tužbama iz prethodnih godina.
-Broj pasa na ulici je drastično smanjen. Više nemamo većih problema ni u jednom delu grada. Leti pogotovo, jako malo lutaju po ulicama, kaže Aleksandar Leontić.
Od otvaranja do danas iz Azila je udomljeno nešto više od 300 pasa. Leotić navodi da novi dom lakše pronalaze rasni psi, ali dobar rezultat daje i akcija koju realizuje naš list.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa