7. jul 2016.7. jul 2016.
UČENICI IZ BUGARSKE U POSETI ŠKOLI PRIMENjENIH UMETNOSTI

ZAJEDNIČKI JEZIK UMETNOSTI

Od 7. do 13. jula jedanaest učenika Škole drvorezbarstva iz Šumena sa pedagogom Angelom Minčevim i Pavlinkom Marevom, direktorkom Integrisanog dečjeg centra Šumen boravilo u Šapcu. Dragocena saradnja dveju škola, na obostrano zadovoljstvo, traje treću godinu
Mladost, znanje, nadarenost sa jedne strane, a različitost kultura i jezika sa druge, protekli period ukrstili su se u Školi primenjenih umetnosti. Saradnja sa Školom drvorezbarstva Integrisanog dečjeg centra Šumen nastavljena je i ove godine dolaskom jedanaest učenika iz Bugarske u pratnji pedagoga Angela Minčeva i direktorke Centra Pavlinke Mareve.
- Drago mi je što saradnju sa školom drvorezbarstva iz bugarskog grada Šumen, započetu pre tri godine na poziv pedagoga Angela Minčeva, nastavljamo na najbolji mogući nači. Ovakve razmene učenika su dragocene, jer mladi najbolje uče jedni od drugih, upoznaju bolje sebe, kako bi bolje prihvatali druge ljude, druge kulture, običaje, jezik. Ako ste otvoreni, pozitivni i radoznali, uvek ćete nalaziti mnogo dodirnih tačaka sa drugim ljudima. Emocije su iste na svim jezicima, a zajednička radost i zadovoljstvo stvaranja koje smo mi osetili tokom ovog druženja sa našim prijateljima iz Bugarske, ostaće nam u najlepšem sećanju. Dogovoreno je da u narednoj školskoj godini naši učenici i nastavnici uzvrate posetu i već se radujemo tome ““ rekla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
Različitog uzrasta ali čiste ljubavi prema duborezu i onome što čini suštinu umetnosti pronašli su zajednički jezik. Učeći jedni od drugih spoznali su vrednost pravog drugarstva koje deli ista interesovanja.
- Prvenstveno naučićemo ono što oni rade u školi što mi ne radimo, a i oni će moći od nas da nauče dosta stvari. Lepo se družimo. Samim tim učimo i njihov jezik i oni naš. Vežbamo i engleski jer se sa nekima tako sporazumevamo. Jako je lepo druženje. Njihova škola je bazirana na drvorezu, a naša je svestrana tako da smo im na ovoj radionici pokazali kako da pravilno crtaju ugljenom. Oni do sada nisu imali prilike da se sreću sa tim. Oni nas uče drvorezu. Lepa prilika da razmenimo neka iskustva i ostanemo u kontaktu sa njima. Samim tim imamo prijatelje svuda ““ više nego zadovoljna bila je učenica domaćin Ivana Krulj sa obrazovnog profila stilski krojač, proteklog ponedeljka na zajedničkoj kreativnoj radionici organizovanoj u dvorištu škole.
Po rečima Ivela Kojčeva, jednog od gostujućih učenika, sama poseta Šapcu i Beogradu ostavila je veliki utisak na sve.
- Šabac je interesantan grad. Beograd evropska prestonica. Sve nam je interesantno. Učimo nešto novo, a i oni od nas. Pored drvoreza volim i fotografiju tako da mi je ovo putovanje ponudilo dosta toga što sam zabeležio fotoaparatom ““ dodao je Ivel.
Po onome što se planira u narednim godinama može se zaključiti da će veze ove dve škole biti još čvršće. Tako će i u drugim segmentima kreativnog stvaralaštva mladih biti razvijene određene aktivnosti.
- Program koji su organizovale srpske kolege je dobar. Deci se mnogo dopada. Prilika da se nauči nešto novo pa da se vidi kako naše kolege profesori u Srbiji rade sa svojom decom pa i mi da prenesemo na naše učenike. Mislim da je dobro što jedne godine bugarska Škola drvorezbarstva dolazi u vaš grad Šabac, a druge godine srpska škola odlazi u Bugarsku. Ostvarujemo dobre kontakte na obostranu korist svih ““ dodao je Angel Minčev.
Zadovoljstvo posetom nije krila ni direktorka Pavlinka Mareva.
- Mnogo smo zadovoljni prijemom direktorke Nevenke Đokić, kolega i dece. Kao narod ste veoma gostoprimljivi. Nadamo se da će naredne godina doći i druga deca zajedno sa svojim profesorima i da ćemo ih ugostiti tako dobro kao i vi nas.
Do narednog viđenja sledeće godine, ali u gradu Šumenu, prepuni utisaka sa žalom što se kraj posete približio, ostavili smo ih njihovim umetničkim zamislima zabeleženim na papiru i u drvetu.
AKTIVNOSTI
Tokom posete učenici zajedno sa svojim profesorima upoznali se sa znamenitostima Šapca posetivši i Narodni muzej, Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, Stari grad. Tokom jednodnevnog izleta u Beograd imali su priliku da obiđu Sabornu crkvu i upoznaju se sa srpskom prestonicom tokom panoramske vožnje otvorenim autobusom. Za kraj druženja, proteklog utorka, organizovan je i izlet u Manastir Kaonu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa