Berza

  • aero 925 ▲ 1,09%
  • dinnpb 6.000 ⚫ 0,00%
  • gfso 685 ▼ -19,41%
  • grdb 851 ⚫ 0,00%
  • impl 3.701 ▼ -3,87%
  • kmbn 2.150 ⚫ 0,00%
  • niis 536 ▼ -4,46%
  • rso1491 137,90 ⚫ 0,00%
(7. jul 2016.)
GODIŠNjICE

SEDMI JULI JOŠ UVEK INSPIRIŠE

Pre 75 godina, u Beloj Crkvi, na Ivanjdan, Žikica Jovanović ““ Španac sa drugovima, “dao je znak“, ispalivši hitac, da oružana borba protiv okupatora može da počne. Tako je i bilo, ubrzo digla se cela Jugoslavija. U Valjevu je osnovan prvi partizanski odred. Mačvanski odred bio je treći u Jugoslaviji.
Po oslobođenju Jugoslavije narod nije zaboravio Odluku CK KPJ od 4. jula 1941. o dizanju ustanka protiv okupatora i Žikicin “hitac“, kao znak da je počela odsudna bitka za slobodu. Ova dva datuma, 4. i 7. juli, postali su simbol borbe za slobodu i najvažniji državni praznici, i uvek vrlo svečano obeležavani. Građani su, a naročito omladina, vrlo organizovano obeležavali ove datume ““ posećivali su spomen groblja i poprišta velikih bitki i pripremali širok zabavni i sportski program. Takav, ali zaslužan, način obeležavanja ovih istorijskih praznika trjao je sve do 2001. godine kada je Vlada Srbije donela odluku da se ti datumi brišu iz naše istorije i više ne obeležavaju (?), a umesto njih bez odluke uvedeni su neki verski praznici, i još neki za koje se ni danas ne zna kome su u čast.
Boračka organizacija Srbije nije se mirila sa ovakvom odlukom Vlade Srbije pa su borci nastavili da se i dalje svake godine okupljaju u Beloj Crkvi na 7. juli i odaju poštu svojim palim drugovima. Takvu aktivnost sprovodili su i borci šabačkog SUBNORA, mnoge srodne organizacije i građani.
I posle 75 godina od 7. jula 1941. godine ovaj događaj i danas inspiriše mnoge učesnike, a posebno govornike. Na ovogodišnjoj julskoj svečanosti govorili su i podsetili nas na sve što se tada događalo u Jugoslaviji i Evropi predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović, pozdravljajući prisutne, izrazio veliko zadovoljstvo što je ova opština, bez obzira na njene materijalne mogućnosti, domaćin ovako velikom istorijskom događaju, i obećao da će opština učiniti sve da će idući, i svaki sledeći 7. juli, biti još svečanije i sadržajnije organizovan, dostojan značaju istorijskog događaja.
S.S.

Najnoviji broj

2. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa