7. jul 2016.7. jul 2016.
POKRET ZA ŠABAC ZELENIH SRBIJE U NEDELjU ORGANIZUJE ZELENU OFF-ROAD BICIKLIJADU

POVRATAK PRIRODI

Na konferenciji za novinare, organizovanoj proteklog ponedeljka, Pokret za Šabac Zelenih Srbije ukazao je na višestruke koristi od razvoja biciklizma na teritoriji grada Šapca. Korišćenjem ovog ekonomičnog ekološkog prevoznog sredstva smanjilo bi se zagađenje okoline, gužva u saobraćaju, potreba za parking mestima za automobile, a istovremeno bi se povoljno uticalo na održavanje ličnog zdravlja.
- Povoljna veličina grada Šapca i njegov ravničarski karakter su, međutim, negativno kompenzovani neodgovarajućom saobraćajnom infrastrukturom i zbog toga se smanjuje efikasnost korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva i bezbednost biciklista u saobraćaju. Stoga mi želimo da stimulišemo građane da više koriste alternativne, pomoćne i nekategorisane puteve po okolini i obodu Šapca koji su manje opterećeni motornim saobraćajem. Zbog toga ćemo zajedno mi Zeleni Šapca i Evropski centar za ekologiju uz podršku Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja grada Šapca organizovati u nedelju 17. jula Zelenu off-road biciklijadu koja će povezati nama svima drag lokalitet Starog grada sa tabanovačkom Šljunkarom, još jednim draguljem okoline Šapca. Mi ovom Biciklijadom želimo da poručimo da je došlo vreme da se savremeni čovek vrati prirodi istovremeno promovišući budući razvoj biciklističkog turizma na ovim prostorima ““ rekao je dr Dejan Pavlović, predsednik Pokreta za Šabac.
Predviđena ruta, oko dvanaest kilometara, ići će od Starog grada preko kvantaške pijace i Silosa prema železničkom mostu i dalje nasipom pored vikend naselja na obali Save do mesta ulivanja Kočinog kanala u Savu. Prateći uzvodno tok Kočinog kanala preći će se preko puta za Drenovac, kroz naselje Travanice, sve do puta koji povezuje Tabanović i put za Drenovac, a onda drugom stranom Kočinog kanala do Šljunkare. U povratku proći će se kroz naselje Travanice, preko nasipa do Starog grada stazom dužine osam kilometara. Biće obezbeđena pratnja servisnog vozila i asistencija ekipe Hitne pomoći. Za učesnike Biciklijade ne postoji starosno ograničenje.
Pre Biciklijade učesnici besplatno mogu proveriti pritisak u gumama, podesiti menjače, podmazati lanac i proveriti kočioni sistem u servisu bicikala „Tandem kid“ u Pop Lukinoj 21. Prijavljivanje za učešće je moguće na fejsbuk stranicama Evropski centar za ekologiju i Zeleni Srbije Šabac, e-mail adresama: eu.cen.ecoŽgmail.com i zelenisabacŽgmail.com, kao i na broj telefona 063 437 310.
SATNICA BICIKLIJADE
10.30 ““ Registracija učesnika kod restorana „Aljuarius“, Stari grad.
11.00 ““ Početak Biciklijade.
13.00 ““ Dolazak na lokalitet tabanovačke Šljunkare.
13.00““17.00 ““ Boravak na Šljunkari uz sunčanje i kupanje. Obezbeđena je pijaća voda, obrok za učesnike koji su se unapred prijavili za učešće. Prisustvo spasioca.
17.00 - Organizovan povratak.
18.00-18.30 ““ Dolazak na Stari grad.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa