14. jul 2016.14. jul 2016.
U BAŠTI KULTURNOG CENTRA PROŠLOG PETKA

UMETNOŠĆU PROTIV KIŠE

Izložba fotografija „Izvinite na prekidu programa“ autora Zorana Kardule iz Skoplja i predstavljanje umetničke grupe „Kombinart“ uz koncert Predraga Daničića i Milana Katanića iz grupe „Eleven“ zagrejala ne baš prijatno julsko veče
Samoorganizovana grupa šabačkih umetnika poznata kao „Kombinart“ od 2012. godine bavi se kulturnim i umetničkim aktivizmom. Svojim istrajnim zalaganjem, kroz nekoliko projekata i saradnjom sa Bibliotekom šabačkom, pokazali su da za umetnost, kada je u pitanju Šabac brige nema. To su dokazali i prošlog petka na izložbi postera „Izvinite na prekidu programa“ Zorana Kardule, umetnika i grafičkog dizajnera iz Skoplja, čiji se opus proteže od klasičnih likovnih tehnika, preko modernog dizajna do oblikovanja nakita.

- Cilj nam je da promovišemo vizuelnu umetnost u javnom prostoru. Naš najpoznatiji projekat je „Otvorena galerija“. Izložbe smo pravili na neobičnim mestima kao što su oglasne table, bilbordi, autobuska stajališta, galerija na Trgu šabačkih žrtava. Redovni smo saradnici Biblioteke šabačka, a ovaj put na poziv direktorke Sonje Petrović Jagić otpočinjemo saradnju sa Kulturnim centrom - izjavila je Dragana Đurđević ispred „Kombinarta“.
Upravo i Kardulina izložba, svojevrsni omaž razvijenoj industriji i uspešnim brendovima nekadašnje Jugoslavije, potvrdila je nastojanja ove umetničke grupe. Obuzet strašću sakupljanja starih predmeta i njihovim pretvaranjem u savremene umetničke forme kroz ovaj projekat Kardula je, želeći da vrati lepe uspomene na vremena kada je šest socijalističkih republika živelo u slozi, uradio redizajn znakova i proizvoda tadašnje moćne industrije. Kroz moderan, sofisticiran pristup uz bitne i prepoznatljive odlike jugoslovenskih brendova predstavio je visoki razvijeni dizajn toga doba sa željom za povratak „mnogih lepih uspomena toga divnog vremena“.
Muzički štimung večeri ispunjenoj vizuelnom umetnošću dali su Predrag Daničić i Milan Katanić iz grupe „Eleven“.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa