14. jul 2016.14. jul 2016.
ARHITEKTA STOJAN STANIĆ ŽELI DA DEDIN MLIN U TABANOVIĆU PREPRAVI U MUZEJ

USPOMENE NA OCA I TETKU

Retka muzejska postavka na selu bila bi posvećena znamenitom mačvanskom novinaru i “neuhvatljivom“ centarforu šabačke “Mačve“ iz perioda pedesetih, kada su ovaj tim nazivali “Provincijski Urugvaj“, Stevanu Staniću i njegovoj sestri, priznatoj slikarki Desanki Stanić, čija se reprezentativna dela nalaze u gradskom muzeju
U porodičnom dvorištu Rajka Stanića, počivšeg mašinbravara tabanovačkog, koji je pre rata ( Drugog svetskog) imao električni mlin i 40 hektara plodne mačvanske zemlje, sve još “miriše“ na davno prošlo vreme. Ništa se nije promenila ni kuća od pečene cigle, pokrivena biberovim crepom u kojoj je često boravio Stevan Stanić, ugledni mačvanski novinar, koji je svoje čuvene razgovore sa brojnim velikanima umetnosti 20. veka, realizovao u beogradskom NIN, a pored toga stigao da bude “neuhvatljivi“ centafor šabačke “Mačve“ iz perioda kada se ovaj klub takmičio u Prvoj saveznoj ligi i zvali su ga “Provincijski Urugvaj“. Steva je tada dobio nadimak “Leptir“, budući da je tako nežno i lako tresao protivničke mreže.
Stevina sestra Desanka, akademski slikar ostvarila se mnoštvom ulja na platnu, od kojih se najznačajnija kolekcija od 19 radova i danas nalazi u Narodnom muzeju, a više drugih slika u rodnom selu, galerijama širom bivše Jugoslavije i privatnim zbirkama.
- Deda Rajko je imao sedmoro dece. Odlučio sam da njegov stari mlin renoviram u muzej posvećen sećanju na oca ( Stevan) i tetku (Desanka). Najveći deo ovog prostora ( oko 140 kvadrata ) pripao je meni, a očekujem i pozitivno rešenje za manji drugi deo (oko 70 kvadrata ). Tu bi se pre svega našli „rekviziti“ iz očevog života i stvaralaštva, kao i Desine slike. Nije isključeno ni održavanje drugih kulturnih manifestacija (promocije knjiga, izložbe slika ) jer za sve bi bilo dovoljno prostora, kaže, specijalno za “Glas Podrinja“ o svojoj ideji čija realizacija je u toku, Stojan Stanić, sin Stevana Stanića koga pamte kao izuzetnog stvaraoca i čoveka.
- Steva je pored mene sedeo u đačkoj klupi Šabačke gimnazije. Kasnije smo postali kumovi. Bez obzira na sve bio je ugledni beležnik pisane reči i neponovljiva ličnost. Zaslužio je muzej i trajno sećanje, kaže Momčilo Bošković, priznati novinar i bivši glavni i odgovorni urednik Radio Beograda.
Stojan je čvrsto opredeljen da očuva uspomenu na oca i tetku. Sa tim se slažu i ostali članovi njegove porodice. Razmišlja i o uvođenju svojevrsne umetničke nagrade, pre svega za mlade stvaraoce. Slično je porodica Stanić imala u seoskoj školi, a tom prilikom su skromne nagrade dodeljivali najuspešnijim učenicima.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa