14. jul 2016.14. jul 2016.
POPIS NELEGALNIH OBJEKATA

PROBLEMI SE REŠAVAJU U HODU

Članovi Komisije za popis nelegalno sagrađenih objekata uskoro završavaju posao na teritoriji grada i počinju sa radom na području šabačkih sela
Deset članova Komisije za popis nelegalno sagrađenih objekata svakodnevno je na terenu. Na teritoriji grada, uprkos problemima sa kojima se suočavaju, uskoro završavaju sa radom, nakon čega će težište posla biti preusmereno na seosko područje.
- Odeljenje za urabanizam i Komisija za popis nelagalno sagrađenih objekata obavljaju ovaj posao planiranom dinamikom. Ostale su nam još tri zone na području grada, a počeli smo sa radom i u prigradskim naseljima, poput Letnjikovca. Do sada je popisano 2. 300 objekata. Uskoro počinje i popis na seoskom području, gde očekujemo izvesne probleme. Dosta seoskih domaćinstava je napušteno, biće teško utvrditi ko su vlasnici, a postoji i problem velikog broja objekata koji postoje u seoskim domaćinstvima. Zako o ozakonjenju predviđa da se svaki objekat mora legalizovati, bilo da je u pitanju stambeni, ili pomoćni objekat, kaže Jelena Jekić, načelnica Odeljenja za urbanizam.
Iskustva inspektora na terenu su različita, dodaje naša sagovornica.
- Nekada nas građani dočekaju sa pripremljenom dokumentacijom jer žele da ozakone svoje objekte. Sa druge strane, pojedinci nam ne dozvoljavaju da izvršimo popis, ili nam dozvole da vidimo samo deo objekata. U takvim situacijima, zbog nedostatka zakonskih ovlašćenja, ne možemo da izvršimo popis. Problem postoji i u usklađenosti radnog vremena članova komisije i obaveza građana, jer se često dešava da moramo da ostavljamo obaveštenja o naknadnim posetama. Neki građani nam se jave i dogovorimo se kada ćemo ih ponovo posetiti, dok se drugi ne javljaju. Iako je planirano da se popis nelegalno sagrađenih objekata na teritoriji Republike Srbije obavi do 27. novembra, a da li će rok biti produžen ne zavisi od lokalnih samouprava, koje imaju iste probleme kao i mi, već od Vlade Srbije i resornog ministarstva, kaže Jekićeva.
Građani koji ne dozvole posetu inspektora, rizikuju da njihovi objekti dobiju status bespravnih, te da budu srušeni. Ukoliko se objekti nalaze u zgradama kolektivnog stanovanja, poput stambenih višespratnica, ili dvojnih kuća, biće dodatno oporezovani i neće moći da ih prodaju.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa