14. jul 2016.14. jul 2016.
MALINARI NA OPREZU ZBOG NOROVIRUSA

OŠTRIJA KONTROLA IZVOZA

Poseban nadzor prilikom izvoza srpskih malina i ove godine je na snazi, zbog norovirusa koji je u ovom veću prilikom transporta otkriven prošlog leta. Odlukom Evropske komisije, svaki deseti kamion koji domaću malinu prosleđuje ka Evropskoj uniji se detaljno kontroliše. Preventivna mera protiv norovirusa, koji izaziva stomačne tegobe, jeste upotreba higijenskih rukavica i druge opreme prilikom branja, kako je Ministarstvo poljoprivrede i propisalo u pravilniku donetom krajem juna. U Evropskoj komisiji kažu da će mere srpskih vlasti i analize pokazati ima li potrebe za pooštravanjem kontrole ili će se vratiti normalni režim trgovine, koji Srbiji, na godišnjem nivou, donese oko 250 miliona evra.
- Pojavljivanje virusa najčešće je posledica ljudske greške. Pojedinci bacaju razna đubriva, ne ispitaju kvalitet zemlje, nego napamet rade, predoziraju i tako dođe do problema. Čim oslabi koren, onda dolazi i virus. Pored toga, maline treba brati čistih ruku ili u rukavicama, zalivati je čistom vodom, a transportovati vozilom u kojem nije vožena stoka ili đubrivo, kažu proizvođači malina.
Norovirus izaziva obilno povraćanje i dijareju, a za ovaj virus ne postoji specifičan tretman. Pacijent treba da uzima dovoljno tečnosti da ne bi dehidrirao. Simptomi obično traju samo nekoliko dana, ali od norovirusa obolevaju milioni ljudi širom sveta. Osim toga, virus je vrlo zarazan, pa lako izmiče kontroli. Na svaki prijavljeni slučaj zaraze norovirusom, ima akoro 300 neprijavljenih, procenjuju stručnjaci, jer se velika većina obolelih i ne javi lekaru.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa