Инфо

Берза

  • aero 785 ▼ -0,63%
  • kmbn 2.793 ▼ -0,21%
  • niis 721 ▼ -0,55%
  • pdza 8.000 ▲ 2,56%
  • rvst 2.500 ⚫ 0,00%
  • sjpr 570 ⚫ 0,00%
  • vbse 1.400 ▲ 7,69%
  • vpdu 8.400 ▲ 1,20%
  • ztpk 500 ⚫ 0,00%
(14. јул 2016.)
ЗАШТИТА СОЈЕ ОД ШТЕТОЧИНА

ПРАВОВРЕМЕНО УОЧИТИ

Ни соја није имуна на напад штеточина које итекако знају да нанесу велике штете како количини приноса зрна тако и квалитету. Жичари, гусенице подгризајућа совица, разне грчице и стоноге, гриње и нематоде најважније су штеточине. На лишћу и махунама соје појављују се лисне ваши, стенице, трипси, пипе, совице. Нарочито су штетне гриње и то у сушним годинама. Код нас се обично појављују две врсте гриња и то обични црвени паук и атлантски црвени паук.
- Гриње као штеточине соје обично у већој мери налазимо у летњем периоду када имамо врло високе температуре (25 ““ 30 ºЦ) и суво време које погодује развоју ове штеточине. У таквим условима гриње развију и више од десет генерација. Соју напада обична копривина или атланска гриња. Ради се о врло ситним пауколиким инсектима жућкасте боје једва видљиве голим оком. Штете чине сишући биљне сокове најчешће на наличју листа. На лицу листа штете се виде у облику ситних сивкастих пегица. Код јаког напада уништава се хлорофил, лист добија жуту па црвенкасту боју, суши се и отпада. Са доње стране листа код јаког напада налазимо паучинасте превлаке у којима се могу лупом приметити гриње. Уколико се не прати појава ове штеточине при повољним условима за њихов развој може доћи до знатног смањења приноса - каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Са прегледом на присутност овог штетног инсекта треба кренути чим порасту температуре. Том приликом потребно је обратити пажњу на рубове парцела где се штеточина обично прво јавља, а затим се шири у унутрашњост парцеле. Може се јавити и у унутрашњости парцеле у оазама.
- Приликом прегледа треба погледати степен оштећења на листу као и бројност штеточине. Правовременим уочавањем штеточине може се спровести сузбијање само на местима његове прве појаве и на тај начин спречити ширење у парцелу, а при том смањите употребу средстава за заштиту биља. Акарициди за примену у соји су а.м. абамектин 0,3-0,5 л/ха и а.м. фенпироксимат 0,05-0,1% л/ха. Праг за спровођење третирања против паука је када на једном листу нађемо око пет јединки паука најчешће током јула и августа - упозорава Максимовићева.
О. Г.

Најновији број

23. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa