14. jul 2016.14. jul 2016.
NAPUSTILI GRAD DA BI GAJILI CVEĆE

POSLE 15 GODINA PRIČAMO O USPEHU

Rad i strpljenje vode ka uspehu. Počeli na 40 kvadrata,
danas pod sadnicama imaju 1.000 kvm
Odluku da napuste trgovinu i počnu da se bave cvećarstvom Borka i Dejan Andrić iz Šapca doneli su pre 15 godina. Od 40 kvadrata plastenika i 4.000 sadnica, proizvodnju su proširili na 1.000 kvadrata i 100.000 sadnica. Ulaganja na godišnjem nivou dolaze i do dva miliona dinara, od toga najviše ide za grejanje plastenika, ali predanim radom tokom 365 dana računica, kažu Andrići, postoji.
-Imali smo tri butika. U Šapcu, Vladimircima, Bogatiću. Ali pravila poslovanja su se promenila, morao si da “muvaš“ ako si želeo bilo kakvu zaradu. Nismo bili za to, pa smo smislili novi posao - počinje priču Dejan Andrić i nastavlja.
-Žena se oduvek interesovala za cveće, tako da je ona bila inicijator. Sećam se kako smo deca i ja rasčistili 40 kvadrata od snega da postavimo plastenik u dvorištu u Klenku i tako je sve počelo. To je bilo pre deceniju i po, i do danas se ni jednom nismo pokajali, danas više ne vidimo u gradu jer tamo jednostavno ne vidimo perspektivu.
Iz “unutrašnjosti“ Klenka pre tri godine preselili su se kod “Šumara“. To se pokazalo kao odličan poslovni potez, jer malo je onih koji prolaze putem Šabac-Beograd a da nisu zastali da se slikaju ili kupe cveće kod Andrića.
-Lako je odgajiti cvet, ali treba ga plasirati na tržište. U Klenku je to bilo nemoguće. Videli smo da se ovaj plac prodaje. Mesto je komercijalno. Velika frekventnost saobraćaja. Uložili smo dosta truda da sredimo dvorište i sada ga primete svi: i oni koje cveće ne interesuje, dok oni koje interesuje stanu da kupe-objašnjava Andrić.
Kada je reč o mušterijama, Andrići sve što prodaju prodaju kod kuće. Imaju nekoliko većih kupaca u Šapcu i Loznici, a njihovo cveće krasi brojna privatna dvorišta i bašte poslovnih objekata u okrugu.
Počeli su na 40 kvadrata i 4.000 sadnica. Danas plastenik zauzima površinu od 1.000 kvadratnih metara, a broj sadnica je oko 100.000. Kako navodi Dejan Andrić, ovo je posao koji iziskuje veliku angažovanost 365 dana u godini. Tek uz toliku posvećenost može da se govori o nekoj zaradi. Prednost je što svoje “radno vreme“ možete da organizujete kako hoćete, a i dani vam prolaze gledajući i negujući lepotu. U jeku sezone im pomažu dve žene, inače sav posao obavljaju Borka i Dejan uz pomoć tri ćerke.
-Nema ni mesec dana pauze. Supruga i ja ne idemo zajedno na godišnji odmor zbog posla. Zimi kada je potrebno dogrevati plastenik potrošimo 40 kubika drva i 20 tona uglja. Svako veče ustajem na svaka dva do tri sata da održavam vatru. Prespavaš li jednu noć sve biva uništeno, ali kada sve radiš kako treba uspeh je zagarantovan- objašnjava Andrić.
N.K./T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa