14. jul 2016.14. jul 2016.
PREDLOG PROGRAMA FINANSIRANjA VANTELESNE OPLODNjE

ŠANSA ZA RODITELjSKU SREĆU

Od septembra bi u Šapcu trebalo da otpočne realizacija programa finansiranja vantelesne oplodnje. Preostalo je da Predlog nedavno usvojen u Gradskom veću, usvoji i Skupština grada. Sredstva od tri miliona dinara biće dovoljna za deset parova
Na teritoriji Šapca danas ima 23 hiljade manje stanovnika mlađih od 19 godina nego pre 25 godina, što govori o starosti populacije. Ovaj podatak izneli su predstavnici Gradske uprave predstavljajući program podrške vantelesnoj oplodnji kao vidu aktivne mere podsticaja proširenju porodice.
- Nema potrebe govoriti o razlozima projekta i njegovom značaju za parove koji će biti uključeni. Većina lokalnih samouprava sličnim programima podržava treći ili četvrti pokušaj, uz obavezu da su prva dva bila kroz programe Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Naš okvirni cilj je da pomognemo supružnicima sa područja našeg grada koji žele da postanu roditelji, a nisu u mogućnosti da to učine kroz podršku RFZO. Neki parovi su odbijeni, neki nemaju zdravstveno osiguranje, ni novac da pokriju troškove, a mi im nudimo šansu ““ ističe član Gradskog veća Branko Vujković.
Pravilnik koji će precizno utvrditi uslove učešća, doneće Komisija formirana za tu namenu. Komisiju će činiti ginekolog, psiholog i socijalni radnik, a konkretna imena predložiće Savet za zdravlje grada Šapca, dok je imenovanje dužnost gradonačelnika. Ono što je do sada poznato, to je da će gornja granica za žene koje žele potomstvo biti 45 godina.
-Najvažnije je da sredstva dobiju parovi kod kojih postoji realna šansa za začetak na ovaj način. Svakom od izabranih parova namenjeno je 300 hiljada dinara, što je najveći iznos koji jedna lokalna samouprava u Srbiji izdvaja. Troškovi biološki potpomognute oplodnje su oko 240 hiljada dinara, ali ne treba zaboraviti i lekove koje smo mi uračunali u opredeljena sredstva ““ dodaje Vujković.
Proces vanteelesne oplodnje obavljaće se u nekom od Centara za vantelesnu oplodnju u Srbiji, a kada se razmatraju stručne i geografske determinante, Centar u Valjevu je najpovoljnije rešenje, ali će sa svakim parom pojedinačno biti razmatrane najbolje opcije.
Gradsko veće nedavno je usvojilo Predlog odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje, a naredni i poslednji korak pre realizacije je da Odluka dobije podršku odbornika Skupštine grada.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa