14. jul 2016.14. jul 2016.
VK “ŠABAC“ ANALIZIRAO RAD ŠKOLE VATERPOLA

DUGOROČNI PLANOVI

Seniorski pogon VK “Šabac“ čeka stav Vaterpolo saveza Srbije, što se tiče učešća u Regionalnoj ligi. Prvotimci su na odmoru, uprava pravi obrise ekipe koja će nositi teret takmičenja u narednoj sezoni, ali istovremeno se analizira i rad škole kluba
Deset godina smo bili bez bazena i opet smo opstajali. Program rada od jednog treninga nedeljno i jedne trening utakmice ne zvuči kao nešto ozbiljno, ali i u takvim uslovima smo dali kadetskog reprezentativca, Aleksandra Erakovića, jednog od vodećih centara Srbije u ovom uzrastu. Tradicija vaterpola u Šapcu duga je četiri decenije, ali nekako na 10 godina je uvek usledio prekid i diskontinuitet koji je rušio sve i uvek se kretalo od početka ““ smatra jedan od trenera, Dragan Čelovski.
Kako ističu u klubu, najveći uspeh u proteklih godinu dana je omasovljenje škole i činjenica da klub sada, u svakoj godini od 2005. do 2008. godišta ima oko 30 ““ ak polaznika, a funkcionišu i starije kategorije. Godišta 2001. i 2002. su u finalima Prvenstva pod ingerencijom Vaterpolo saveza Centralne, Zapadne i južne Srbije (VSCZJS). Neprikosnoven je “Radnički“ Kragujevac, a plan je da za 2 ili 3 godine VK “Šabac“ bude ispred Niša i Kruševca, što bi donosilo plasman na završnice državnih prvenstava.
- Sa mlađima radi 7 trenera ukupno. Osim razvoja sopstvene škole i stvaranje igrača za prvi tim, radimo na edukaciji trenera, kako bi stvorili “šabački školu vaterpola“, što, naravno, podrazumeva dobre rezultate. Uskoro dobijamo i dvojicu saveznih sudija, što je takođe važno u pozicioniranju Šapca u srpskom vaterpolu ““ dodaju u VK “Šabac“.
Gradski bazen je ugostio i učesnike nekoliko turnira regionalnog prvenstva različitih uzrasnih kategorija.
- Da bi uspostavljeni sistem počeo da daje značajnije rezultate, neophodno je 6 ili 7 godina. Uslove imamo, na nama je da radimo. Pripadamo VSCZJS, ali geografski su nam bliži Beograd i Vojvodina, te ćemo pojačati razmene i saradnju sa ondašnjim timovima ““ planiraju u klubu.
VIVALDI KUP
Moguće je spojiti muziku i sport, edukaciju i sportsko nadmetanje, a kreativnošću prevazići normativna ograničenja. Dokaz za to je jednodnevni “Vivaldi kup“.
- Rad i napredak mlađih kategorija, najuočljiviji je kroz rezultate i odmeravanje snaga sa vršnjacima uz ostatka Srbije. Sistem takmičenja je takav da mi nismo u mogućnosti kroz prvenstva i kupove da igramo sa ekipama iz Vojvodine i Beograda, te smo tražili način da kroz prijateljske turnire vidimo gde smo. Osmislili smo turnir koji se održava na tri meseca, u svakom od 4 godišnja doba i odatle ideja za naziv “Vivaldi kup“ ““ naglasio je kreator turnira Čelovski.
Na prolećnom, letnjem i zimskom “Vivaldiju“ uvek učestvuje četiri ekipe. Jedna je VK “Šabac“, dok preostala tri, stižu iz beogradskog i vojvođanskog podasaveza. Jesenji “Vivaldi“ je, na neki način, finalni koji objedinjuje šabačku ekipu i pobednike prethodnih.
- Turnir je namenjen isključivo 12 ““ ogodišnjacima i svake godine nastupaju drugi igrači. Obezbedili smo pehare i nagrade za sve, a pobednici dobijaju i CD sa čuvenim violinskim kocertima velikog Vivaldija. Velika želja je da, u “poplavi“ svakojakog, a posebno muzičkog šunda, mladim ljudima, predstavimo istinsku umetnost ““ dodaje Čelovski.
Sredinom avgusta sledi letnji turnir, a cilj je, uz tradiciju, da u perspektivi poprimi i međunarodni karakter.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa