21. jul 2016.21. jul 2016.
SPORTSKA PRIČA I ŽIVOTNA LEKCIJA

SPORTOM DO NOVOG SMISLA

Jedan trenutak tuđe nemarnosti, neodgovornosti, zauvek može da promeni drugi život, čak uništi. Odjednom, više ništa nije isto, sve deluje teže, gotovo nemoguće, ali psihička snaga i odlučnost jači su od svega, samo ako ih pronađemo u sebi. Ko to uspe, pronalazi smisao i suštinu
Nemanji Birmančeviću, 28 ““ godišnjem sugrađaninu, tuđa nemarnost, bahata vožnja po mestu gde je dozvoljeno samo kretanje pešaka, u selu Skupljen, odnela je nogu. Depresija i neverica neizbežni su u prvim danima i mesecima posle operacije. Svakodnevica je mračna, sumorna, a situacija, naizgled, bezizlazna.
- Kako dani prolaze, shvatite da život neće biti isti, ali nije završen. Najbliži su tu oko vas, žele da vam vrate veru i shvatite da, ma kako vama bilo teško, ne smete, nemate pravo njih da razočarate. Uzmete štake i krenete u novi dan... ““ ističe Birmančević.
Po preseljaju u Šabac, put ga vodi do Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga (UPMO), a kako je i u selu igrao fudbal, kao i rekreativno stoni tenis, sport se nametnuo kao “prvi kamenčić“ u mozaiku novog života.
- Čovek koji je najzaslužniji što sam krenuo na stoni tenis bio je Slaviša Savić. Svojom harizmom svakom od članova dao je nadu i smer. Ponudio mi je stoni tenis i tako, pre dve godine, otišao sam na prvi trening.
Prošle su tek dve godine, a Nemanja je postao jedan od važnih činilaca u Stonoteniskom invalidskom klubu “Mačva“, jednom od uspešnijih domaćih klubova. Na turnire odlaze, uz Birmančevića, koji se takmiči u stojećoj kategoriji 6-7 i Robert Avdić, Dragan Baćanović, odnosno Đurđica Kovačević. Odu u ovom sastavu, a vrate se “teži“ za poneki pehar i medalju.
- I dalje je druženje, šala, prijateljstvo ono najvažnije, a uspesi su samo “šlag na torti“. Psihičko rasterećenje i fizička aktivnost najbolja su kombinacija za bolje raspoloženje. Četiri puta nedeljno treniramo, sa nama rade treneri Aleksa Marinković i Darko Cvejić. Redovno, posle treninga ostanemo i još nekoliko sati igramo za svoju dušu.
Do sada, Nemanja Birmančević, u svojoj kolekciji, ima titulu sa turnira u Kragujevcu, tri srebra i dve bronze, a sezona još traje i nada se da bi jesen mogao da dočeka sa još nekim odličjem.
- Preostala su još dva turnira u okviru državnog prvenstva, a osim kluba “Spin“ iz Novog Sada koji je ubedljivo najkvalitetniji u Srbiji, sa ostalim klubovima možemo ravnopravno da se nosimo. Na svakom takmičenju mnogo je derbija sa našim sportskim prijateljima iz Niša, Kragujevca, Beograda, Smedereva ....
Sport je divna stvar, ne ulepšava samo sadašnjost, već vraća snove, nade, ciljeve kojima težimo.
- Voleo bih da učestvujem na što više jakih turnira, a snove o dresu sa državnim grbom niko mi neće oduzeti ““ uveren je Birmančević.
Razgovor sa Nemanjom završavamo dok pakuje opremu za novi trening, ali ova priča, nije samo priča o njemu. Mnoga imena mogu stati umesto Nemanjinog i tako je treba shvatiti. U našem okruženju, komšiluku žive ljudi čiji je život pretio da napiše tragediju, a oni su je pretvorili u dramu sa srećnim krajem. Oni treba da inspirišu, ne samo one koji su u sličnoj poziciji, već i sve nas. Ne brinite, još sličnih priča sledi u nekim od narednih brojeva.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa