21. jul 2016.21. jul 2016.
PISMA ČITALACA

JULSKI VREMEPLOV

Nije to bezbojan potok nezaustavnog vremena. To je izvorište ovde naslovljenog, na dan 23. jula 2016. godine. Srpski Verden i Srpski Olimp, kako sve češće označujem Cer nedaleki, imali su celodnevno bezglasno komuniciranje. Bežično i tihovano odvijao se naslovljeni dijalog. Ispisivan je koracima poštovalaca Cera iz stanišnog Šapca, sa jedne strane kao i prijatne cerske magme na drugoj. Nevidljiv je ostao viteški trag naših odvažnih koraka. Istovremeno, naši koraci su bili savršen sled koračnice turizmologa Ane Pavlović, čija uloga je bila voditeljska i prezentirajuća za jato znatiželjnih. I kao što su akordi koraka bili bešumni, tako je proticalo i znalačko kazivanje o epopeji minulog u podnebesju zavičajne planine.
Roj slušalaca Aninih posvećenosti Ceru uvećao se na samom polasku našim planiranim vidikovcima, Trojanovom i Kosaninom gradu, od planinarskog doma “Lipova voda“. Uz vremešne seniore našli su se i sredovečni, kao i ne mala grupa juniora-učenika osnovne škole. Upijajuća i skenirajuća pažnja slušalaca bila je zadivljujuća. Shvatili smo da je naš Cer Anino nadahnuće i inspiracija.
Trijas: Vere! Ljubavi“! I Nade!... koji je pratio i cerske junake, obogaćen je i jednim posebnim. Trijasom: Znanjem naše sugrađanke, koje se sticalo odgovornim studiranjem, vaspitanjem, koje se ponelo iz porodice i nemerljivim poštovanjem ove mitske i legendarne planine. Učinak Božidara Katića u pridobijanju blagoslova gradske samouprave oko uspostavljanja autobuskog subotnjeg poklonjenja melemu Cera, tokom meseca jula i avgusta, nije mogao biti lepše krunisan. Ana je u svakom namerniku i slušaocu njenih kazivanja osetila nove emisare i podvižnike na planu kontinuiranog autobuskog linijskog saobraćaja vikendom, do planinarske kuće “Lipova voda“. Ovaj “korak od sedam milja“, bio je i najteži, kao i prvi koraci svake bebe. Nećemo dozvoliti da utihne mukotrpno dosegnuto.
Poštovanje Cera, naše sugrađanke Ane je nemerljivo. Inspiriše i nadahnjuje svim svojim podvizivanjima, koliko i nesagledivom posvećenošću. Osećam potrebu da zabeležim i ime vozača sopstvenog autobusa u ovoj subotnjoj odiseji. Posle nezaboravnog profesora, Ješe Ukropine, koga smo iz poštovanja zvali “Čika Ješa“... Duško Valterović je prihvatio štafetnu palicu PSD “Cer“ u Šapcu, sa željom da doprinese očuvanju rejtinga Čika Ješinog. Srpska Ahilova peta, kako sam nazvao iskonsku svesrpsku neslogu, nastavlja svoje nezdravo poigravanje i nadalje. Samo udruženi smo uvek najjači i nesalomivi! Osećao sam neskrivenu radost kod vozača čitavog dana, što je mogao biti za volanom sopstvenog vozila, ispred poštovalaca nedaleke planine.
Uspostavljena linija vapije za nastavkom svoje uzvišene misije. I kroz mesece po isteku avgusta, instituisanom će se iskreno radovati:
- Deca svih uzrasta, od predškolskog do fakultetskog!
- Sportske organizacije i društva!
- Penzioneri, koji su sve oskudniji, sve nezadovoljniji i nezdraviji!
Učinjeno podvizivanje, kroz “približavanje“ zavičajne lekovite i nedaleke planine, beležiće gromadni učinak Bazena, koji je u božanskoj funkciji sa svim svojim raznovrsjem činjenja. To su bazne i nesagledive Funkcije na planu očuvanja i unapređenja zdravlja. Bezglasan i nemerljiv preventivni učinak ostvaruje se u neraskidivo saglasju Bazena i Lekovitosti Cera! Vazduh u podnebesju Cera i Cerska magma, imaju svoje alhemično i još nedovoljno istraženo elektromagnetno sadejstvo. Kvantnim učincima se realizuje ovo sadejstvo u Cerskom melemu.
Instituisani EKOS i odviše dugo planirani Autoput od Rume do Šapca, neka budu novi i čudesni zamajci u ubrzanom smanjivanju broja nezaposlenih u Šapcu, kao i podizanju Kulture življenja u Gradu mladih i Gradu škola! Zahvalnost potomaka biće neizreciva, jer će rado ovde ostajati!
U ime poštovalaca Cera (Dečji Čikk

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa