21. jul 2016.21. jul 2016.
PLANINARSTVO

USPON NA LEOTAR

Prema planu i programu aktivnosti za 2015. godinu Akcija “Uspon na Leotar“ nije realizovana iz niza razloga, ali se od njene realizacije nije odustalo pa je izvedena od 22. do 24. jula ove godine, uz pomoć finansijskih sredstava dobijenih, još u prošloj godini od donatora za ovu Akciju.
Program aktivnosti odvijao se na relaciji Šabac-Bajina Bašta-Tara-Višegrad-Sutjeska-Trebinje.
Vođa ove Akcije bio je Mladen Vojt, koji je i predsednik PSD “CER“ u ovoj Akciji uzelo je učešće petnaest šabačkih planinara, različite starosne dobi, ali uglavnom su bili zastupljeni mlađi članovi Društva, kojima je ovo prvo izlaženje na pomenutu planinu.
Usputno, kako je programom predviđeno planinari su napravili kraću pauzu ulaskom u Bajinu Baštu, kod “kuće na vodi“ nekadašnje odmorište brojnih splavara, a potom sledila je poseta Mećavniku, planinarskom vrhu iznad sela Mokra Gora, u kome je po ideji slavnog režisera Emira Kusturice sagrađeno etno naselje, namenske svrhe, u kome se odvijaju određene kulturne manifestacije.
Prilikom ulaska u teritoriju Republike Srpske planinari odsedaju u porti manastira Dobrun, smešten pored rečice Rzav, a potom odsedaju u Višegradu obilazeći Kamengrad ili Andrićgrad, koji je takođe rađen po ideji Emira Kusturice. Na ovu ideju došli su Milorad Dodik i Emir Kusturica 2009. godine, gradnja Kamengrada otpočela je 28. juna 2011. na Vidovdan. Neizostavno je usledila poseta ili prelazak preko nadaleko poznate “Ćuprije na Drini“ sagrađene od 1571. do 1577. godine, a po želji Mehmed Paše Sokolovića janičara, koga su Turci kao dete odveli u Istanbul, gde se školovao u vojničkom duhu, tako kao visoki oficir dostiže do visokog položaja i visoke moći kao Veliki vezir te naređuje da se u njegovom rodnom zavičaju podigne velelepna ćuprija.
Napuštajući Višegrad i njegove znamenitosti planinari kreću kanjonom modro zelene Drine, prolazeći njene klisure koje su obrasle streličastim borovima, koji se oslikavaju u koritu Drine dolaze do kanjona Sutjeske, odnosno Tjentišta, gde je još davne 1962. godine osnovan najveći Nacionalni park u BiH, u kome je 1958. godine sagrađena spomen kosturnica u kojoj su pohranjena tela 3.301 borca NO Vojske Jugoslavije. Teško se društvo odvaja od lepota Nacionalnog parka, od reka Hrčavke i Sutjeske, planina Volujaka, Zelengore i Magliča i upućuju ka Trebinju i planini Leotar.
Smeštaj za šabačke planinare obezbeđen je u planinarsko-izviđačkom kampu u Lastvi, pored rečice Sušice, utoke u reku Trebišnjicu.
Posle noćnog odmora u ranim jutarnjim satima, jedna grupa šabačkih planinara kreće put vrhova Leotara 1.228 mnv. Do najvišeg vrha Leotara planinari su uspešno, i bez težih problema, stigli nakon dvoiposatnog uspona. Druga grupa koja je ostala u gradu Trebinju imala je priliku da razgleda grad i da uživa u lepotama grada na reci Trebišnjici, grad kamena, grad spomenika i mostova, bazena i sportskih terena, manastira i crkava kao što je Hercegovačka Gračanica.
M. Botić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa