21. jul 2016.21. jul 2016.
DVE DECENIJE PESNIKOVANjA DRAGANA ĐURANOVIĆA

NAJMLAĐIMA NA DAR

Obeležavajući jubilej od prve objavljene zbirke pesama prošlog petka autor, inače službenik u Policijskoj upravi Šabac, darivao je prvih dvadesetoro dece, po formatu omalenom, a po stihovima velikom, zbirkom dečjih pesama „Primirje“
Od „Prvog zubića“, preko „Male plave“, do „Primirja“ vodi nas Dragan Đuranović u svojoj novoj zbirci dečjih pesama koja je ponela naziv poslednje pesme. Po zanimanju službenik u Policijskoj upravi Šabac autor veeć više od trideset godina bavi se pisanjem stihova za odrasle i decu koje su do sada objavljene u osamnaest knjiga. Devetnaestu po redu, u godini kada proslavlja jubilej od dve decenije objavljivanja pesama, posvetio je deci. Upravo zato se prošlog petka odlučio da najmlađim sugrađanima podeli dvadeset primeraka zbirke „Primirje“.
- Bilo je zadovoljstvo svih ovih godina, ali i teških trenutaka. Kada to kažem mislim na ljubav prema pisanju stihova, ali i uvek prisutnom finansijskom momentu kada treba objaviti zbirku. Novca uvek zafali kada ih treba odštampati ali se nekako izborimo. Nađu se prijatelji, dobri ljudi, tako da ugleda svetlost dana ““ kaže Dragan.
Ono što mu je uvek davalo podstreka bila su deca koju želi da usreći makar i na trenutak što je uradio i tokom ove tople julske večeri.
- Siguran sam da će se naći za svako dete poneka pesmica. Oni koji znaju da čitaju uživaće, kao i oni najmlađi kojima će stihove čitati roditelji, bake i deke.
Draganov gest je i lep način da se deci, u vremenu kada je sve podređeno kompjuterima, internetu i društvenim mrežama, približi poezija i istovremeno podstaknu njihovi skriveni talenti. Upravo to je postigao i sa svojom decom, sinom Nemanjom i kćerkom Sanjom, koji su uradili likovne priloge za ovu knjigu.
- Bilo mi je prvo čudno, a kasnije sam prihvatio njihovu ljubav prema poeziji. Imamo zajedničku objavljenu zbirku pesama „Čarolije“. I ovog puta hteo sam malo da ih angažujem. Samim tim veće je i zadovoljstvo ““ potrđuje ponosni otac.
U porodici Đuranović neguje se ljubav prema lepoj reči, kako poeziji tako i prozi. Ne izostaju ni slikarski talenti tako da se i sam autor pomalo bavi time.
- Ovo je mala knjižica po veličini ali po komentarima dece koja su imali priliku da je pročitaju u njihovim srcima ko zna kolika je. Do kraja godine u planu je objavljivanje dvadesete po redu knjige koja će po formatu i obimu, kao i tiražu biti veća. U njoj će se naći između sedamdeset i sto sedamdeset pesama.
Sve pesme su mu drage. Da nije tako ne bih ih nikad objavio. Ako bi morao da bira među najdražim životnim pesmama za decu to bi bila „Nek više nikada ne bude rata“ što je i njegova poruka svima. Različite etmatike, od ljubavnih, životnih do dečjih, nose jasne poruke. Jedna od njih, što možemo zaključiti i na osnovu autorovog višegodišnjeg istrajnog rada, je da treba imati prvo ljubavi, pa zatim volje kako bi se istrajalo u ovom pesničkom poslu.
- Treba progutati i strah koji izaziva pitanja šta će neko reći, šta će pomisliti o tim pesmama. Jednostavno ljudi na početku kao da se stide svojih pesama. Ali ako objave jednu knjigu, zatim drugu imaće volju. To pokazuje i moj primer. Planirao sam da objavim jednu, zatim je usledila druga, treća. Tako sam dogurao i do devetnaeste.
Upravo tu devetnaestu prva je na poklon dobila četvorogodišnja Helena Zlatarić koja je sa bakom Svetlanom Zlatarić uživala u večernjoj šetnji. Kako smo obaveštenu pesme su pronašle put do svih malih čitalaca.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa