21. jul 2016.21. jul 2016.
Korovi u akciji

AMBROZIJA ZAUZIMA STRNIŠTA

Padavine iz prethodnog perioda isprovocirale su nicanje korova : sirka, ambrozije, palamide, zubače, višegodišnjih i jednogodišnjih korova. Tako da se na mnogim strništima može primeniti suzbijanje korova i to je u stvari i najbolji način da bi se suzbili višegodišnji korovi i oni koji donose mnogo semena, kao što je ambrozija.
U ovakvim uslovima , kada korov raste i razvija se, mnogo je bolje usvajanje herbicida.
Savetodavac za zaštitu bilja Slavica Maksimović navodi da je pravo vreme za njihovu upotrebu.
- Kada biljka usvoji herbicid, potrebno je kretanje sokova da bi se sproveo do rizomskog ili korenskog dela i tako se najbolje uništavaju korovi. Znači u punoj vegetaciji kada je kretanje sokova aktivno. To je najbolje uraditi totalnim herbicidima. Od vrste korova zavisi da li ćemo sa totalnim herbicidima kombinovati neke preparate na bazi aktivne materije dikamba, kao za neke vrste - cirtijum ili palamida. To su vrlo neprijatni korovi koji se mogu mnogo proširiti. Visoki su i donose dosta reproduktivnog materijala. Za višegodišnje korove kao što su zubača, sirak palamida i ambrozija - spadaju u drugu kategoriju- koristimo preparate na bazi aktivne materije glifosat. To su takozvani totalni herbicidi . U zavisnosti od količine prisustva korova i vrste kreće se i količina preparata . Glifosat je aktivna materija a generika ima puno kao i proizvođača. I dikamba kao aktivna materija može se koristiti da bi se suzbila ambrozija i palamida. Dikamba takođe postoji u više trgovačkih naziva, kaže Maksimović.
Ipak, najčešće pominjan korov je ambrozija. Problemi koje izaziva većini građana stavljaju je na prvo mesto među protivnicima.
Ona donosi veliki broj generativnih organa, znači mnogo se osemenjava. Zato se i suzbija dok ne dođe do faze semena i zato je ambroziju najbolje uništiti dok ne postigne visinu od pet centimetara, dok ne počne grananje. To je najbolje uraditi u strništu bilo kojim totalom.
U baštama ambrozija se može suzbijati totalnim herbicidima na neobrađenim delovima dok se u obrađenim baštama može suzbijati čupanjem ili košenjem . Gde se gaje povrtnjaci, ambrozija se uništava praktično posle setve a pre nicanja. Kasnije ne smemo koristiti glifosate u povrtnjacima ali neki baštovani ih koriste za uništavanje korova između redova.
ZUBAČA U TRAVNjAKU
Zubaču je jako teško iskoreniti jer je rizomski korov. Ona se širi velikom progresijom. Iako pravi probleme na njivama prisutna je i u travnjacima. Gajena trava je isto uskolisna biljka kao što je i zubača uskolisni korov. Praktično može se iskoreniti samo pre zasnivanja travnjaka ili kada se sa setvom uradi herbicidni tretman. Kasnije je to prosto nemoguće sem mehanički .

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa