21. jul 2016.21. jul 2016.
PČELE STIGLE KUĆI

PODELjENO 600 KOŠNICA

Projekat finansiranja kupovine košnica sa rojevima za pčelare početnike, koji će obezbediti najmanje 40 novih radnih mesta u pčelarstvu za mlade i nezaposlene građane Šapca, priveden je kraju. Svaki od 40 pčelara početnika dobio je 15 košnica za ulog od 450 evra, što je 25 odsto od ukupne vrednosti. Polovinu su platili odmah, a ostatak do septembra 2017. godine u novcu ili medu, po tržišnoj ceni na dan isplate preostalog duga.
Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović podsetio je da je razvoj pčelarstva u šabačkom kraju jedno od opredeljanja lokalne samouprave.
- Time pomažemo i razvoj privrede, i što je najvažnije, upošljavamo mlade ljude u jednoj perspektivnoj grani. Svedoci smo da država sve više uskraćuje, odnosno smanjuje podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju ali Grad Šabac ima drugačije opredeljenje. Zato se budžetska izdvajanja za poljoprivredu svake godine uvećavaju. Saradnja sa preduzećem „Medino“ je i primer dobre poslovne saradnje javnog i privatnog sektora, čemu lokalna samouprava teži i što je najbolji put do novih radnih mesta, istakao je Kostadinović.
Projekat pomoći pčelarima početnicima, Direkcija za poljoprivredu i Grad Šabac realizuju već drugu godinu zaredom, a zbog velikog interesovanja sugrađana, verovatno će biti nastavljen i naredne godine.
- Prvi put smo davali po pet košnica uz obavezu da novi pčelari uvećaju broj tri puta u naredne tri godine. Sada takvog uslova nema a pčelari dobijaju 15 košnica. Oni participiraju u ceni ali ih realno dobijaju po ceni četiri košnice. Kroz projekat je uručeno 600 košnica a otkup meda je, zbog partnera u projektu preduzeća „Medino“ i Regionalne privredne komore Zlatibor, zagarantovan po tržišnoj ceni. Nadamo se da će novi pčelari, njih 40, dobro iskoristiti šansu i omogućiti sebi i svojim porodicama pristojnu zaradu. Naš med će još dugo biti značajan izvozni proizvod, naglasio je Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu.
Ivana Brkić je dobila košnice u ovom ciklusu a kao majka dve ćerke na ovaj način će upotpuniti kućni budžet
- Trenutno sam bez posla i pčelarstvo je lepo i korisno. Može se zaraditi. Prvi put sam se susrela sa proizvodnjom meda ali imamo pomoć mentora, kaže Ivana Brkić
Mentor je predsednik Udruženja pčelara „Cer“ Željko Mijatović.
- Pčelarstvo je jako perspektivno u našem kraju. Mi smo najveći proizvođači meda i izuzetno kvalitetnog meda. Mladi ljudi žele da se bave pčelarstvom i ja smatram da svako ko hoće da uči može i da napreduje u proizvodnji. Mi stariji, kao mentori, smo spremni da im pomognemo. Velika pomoć je i ovaj projekat grada a nnadamo se da će već u septembru biti organizovana i izložba meda, navodi Mijatović.
Među 40 novih pčelara su 32 dame i osam muškaraca. Projektom je bilo predviđeno da košnice dobiju mahom mladi, nezaposleni a dame su imale prednost.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa