21. jul 2016.21. jul 2016.
IVAN ĐURĐEVIĆ IZ MAČVANSKOG BELOTIĆA, GODINAMA U GAJENjU LUBENICA NALAZI ZARADU

KRALjICA SLASTI

U Mačvanskom Belotiću, selu od milion lubenica, kako su ga nazvali, Ivan Đurđević, bez obzira na sve poteškoće i potrebu velikog ulaganja, ne odustaje od ove proizvodnje, bez obzira što su mnogi njegovi zemljaci to učinili. Čuo je od starijih proizvođača u selu da ova, zahtevna proizvodnja svake pete godine donosi korist. Od tada je prošlo mnogo godina i on ne odustaje, “jureći“, baš tu petu godinu.
- Lubenicu dugo imamo u “rasadniku“ naše proizvodnje koju realizujemo na oko 30 hektara plodnih mačvanskih oranica, što svoje što zemlje uzete u zakup. Tu su još kukuruz, pšenica, soja, detelina, najviše ono što možemo upotrebiti u ishrani stoke koju isto hranimo u većem broju, kaže Đurđević.
- U našem selu, sa oko 400 domaćinstava, nekada je gotovo svaka kuća gajila lubenice. Mnogi su u međuvremenu odustali i sada lubenice na svojim njivama ima oko 50 domaćina. Proizvodnja traži dosta rada i ulaganja. S druge strane, kad se zemlja dobro nahrani uz dosta toplih dana i vode, dobri prinosi retko izostaju, dodaje naš sagovornik.
On je i ove godine na iznajmljenoj njivi od oko jednog hektara, nedavno obrao četiri prikolice lubenica. Kupci su već čekali, spremni da preuzmu svežu robu.
- Sa plasmanom i naplatom, ove godine nemam problema. Na jednom hektaru može se proizvesti oko 80 tona lubenica. Nažalost, često depresivna cena i ovde mnoge proizvođače tera da odustanu, komentariše Đurđević.
U ovom poslu najviše mu pomažu supruga Ivanka, majka Jelica i deca Sanja i Živko. Ističe da u periodu od oko 35 dana, koliko obično prođe od zametanja do branja lubenica, angažuje malo veći broj sezonskih radnika.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa