21. jul 2016.21. jul 2016.
Kupina solidno rodila

VoĆe uekspanziji

Berba kupine u regionu Mačve je počela ali cene su još neizvesne. Očekuju se prosečni prinosi do 20 tona po hektaru a na parcelama sa sistemom za navodnjavanje mogu se očekivati i znatno veće količine.
Kupina je voćna vrsta u ekspanziji, trenutno se gaji na oko 500 hektara.
Ove godine procenjuje se da će cena kupine biti 40 dinara za kilogram „čačanke“ a do 50 dinara za tornfri (Thornfree), uz tendenciju porasta preko 65 dinara. Verovatno će to uticati i na proširenje voćnjaka, smatra stručnjak Direkcije za poljoprivredu Predrag Vujković.
-Mislim da će krenuti cene na gore. Sorte koje je najbolje gajiti su tornfri i čester, kao vodeće sorte i najbolje na našem terenu, kao i tripl kraun (Triple Cronjn). Razlika između čačanke, sorte koja je možda i najvećeg prinosa, i ove dve sorte - tornfrija i čestera - jeste u količini šećera i u boljoj izdržljivosti, kvalitetu za hladnjačare. Čvršće su i imaju svoju formu koju ne gube, kao i oblik i boju. Svakako posle svih prvih osnovnih stvari analize zemljišta i izbora terena mora da se obezbedi prvenstveno velika količina vode jer kupina traži obilno zalivanje i mora da se odluči za neku od sorti koje su pogodne za odgovarajuće terene. Recimo, čačanka je otpornija na mrazeve pa je samim tim zastupljenija u mačvanskom kraju više nego u Pocerini- kaže Vujković.
Izbor sorte zavisi u mnogome od terena i mesta gde se gaji. Za Pocerinu su možda najbolji i najzastupljeniji torn fri, koji daje izuzetan rod, nije toliko otporan na mrazeve i zato se gaji u višim predelima a izuzetno je dobar po sadržaju šećera i otpornosti na transport. Čester je sorta po količini i sadržaju šećera slična tornfriju a po izgledu liči na čačanku. Dosta je bolja.
- Mislim da će perspektiva u gajenju kupine biti Loh Nes i Tripl kraun. Ko sada zasniva proizvodnju najbolje bi bilo da se odluči za neku od tih novijih sorti, Čester ili Tripl kraun. Otkup je zagarantovan jer su to sve mahom industrijske sorte-navodi Vujković .
Kupiina je malo skromnija što se tiče ulaganja i zaštite. Najviše ima fizičkog rada ali je najrentabilnija. Na kupini može samo da se mnogo ili malo zaradi ““ ne i da se propadne.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa