14. oktobar 2010.14. okt 2010.
MIRJANA JEVTIĆ-KOLENC, PROFESORICA KNjIŽEVNOSTI IZ ŠAPCA

STVARALAČKA SVESTRANOST

Završila je Filološki fakultet u Beogradu, na Odseku za jugoslovenske književnosti. Živi i radi u Šapcu kao profesor u Šabačkoj gimnaziji
Saradnja sa Srbom Ignjatovićem i njegovom kućom „Apostrof“ u Beogradu došla je slučajno preko „Studija B“, gde sam radila, sarađivala, naravno, uvek iz oblasti kulture. Odnela sam zbirku tekstova koju sam nazvala „Diptam“. To je zbirka kratkih lirskih beležaka i priča koje sam ja u jednom trenutku, kada baš nisam bila sa zdravljem najbolje, počela da beležim. Srba je pročitao i jednostavno rekao zašto se to ne bi objavilo. Bez nekih pretenzija to je bio jedan lep početak.
I tako je sve počelo. Put ove književnice nije bio posut ružama. Vreme krize, rata, neshvatanje okoline, odrećene situacije koje su na autorku ostavile utisak te 1998, 1999. godine. Tako su se nizale uglavnom zbirke priča ““ „Češkanje“, slična ideja kao u prethodnoj knjizi, „Dve zunzare na oblaku“. Usledila je komedija „Mlečna groznica“, osnivanje amaterskog pozorišta „Teatar 015“ koje je radilo nekoliko godina veoma uspešno i koje je okupljalo mlade talentovane ljude, ali i one najmlađe. Na scenu su postavljane i dečije edukativne drame kao „Požuri Deada Mraze“ i „Tata i-mejl“.
Ono što nam je ovoga puta privuklo pažnju je taj rad na prozi koji je došao i u dodir sa dramaturgijom. U svojoj pretposlednjoj knjizi „Muški razgovori“ Mirjana Jevtić-Kolenc naišla je na svoju temu, večnu temu muško-ženskog rivalstva, sukob sveta, a inspiracija joj je bio Duško Radović i njegovi „Ženski razgovori“, koje su često radili na dramskoj sekciji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa