21. jul 2016.21. jul 2016.
BLAGA MARIJA

RAVNOAPOSTOLNA MARIJA MAGDALINA

U četvrtak, 4. avgusta, SPC i vernici proslavljaju Svetu Mariju Magdalinu, prvu propovednicu Vaskrslog Hrista
Sveta ravnoapostolna Marija rođena je u Magdali, u Siriji, u plemenu Isaharovu. Mučena od sedam zlih duhova, čuvši za Spasitelja kako izgoni demone i isceljuje od svih bolesti, došla je kod Njega dok je boravio u Galileji. Milostivi Samarjanin se sažalio na nju, izgnao sedam besova iz nje i i ozdravio joj dušu. Uma ozarenog svetlošću poznanja istine, Marija je poverovala u Mesiju, Sina Božjeg, poslatog od Oca za spasenje sveta. Postala je sledbenica i učenica Njegova, prateći Ga do Njegovog dobrovoljnog stradanja. Na Golgoti pod krstom, stajala je zajedno sa Presvetom Bogorodicom i Svetim Jovanom Bogoslovom, dok su se ostali učenici razbežali od straha i odrekli se Učitelja.
Kao što je bila verna sledbenica Gospoda Hrista u zemnom životu, ostala je i posle pogrebenja. Prva je došla na Njegov grob, sa skupocenim mirisima, noću. Kada je videla kamen odvaljen od groba, brzo je otrčala da obavesti apostole, Petra i Jovana: “ Uzeše Gospoda iz groba“. Kada oni ne nađoše u grobu ništa osim pogrebnih haljina, vratiše se, a ona osta sama, plačući. Pojavila su se dva anđela i upitala je: “Ženo, što plačeš?“, a ona im odgovori: “Uzeše Gospoda mog i ne znam gde ga staviše“. Gledajući oko sebe i tražeći telo Hristovo, ugledala Ga je, ali Ga nije poznala, nego, misleći da je vratar, reče: “Gospodine, ako si ga ti uzeo, reci mi gde si ga stavio da ga uzmem.“ Tek kada je Gospod oslovio, poznala Ga je. Treći put, kada je posetila grob sa drugim ženama, ponovo je videla Hrista, koji im je rekao: “Radujte se“. Ne bojte se, idite i javite braći mojoj.“
Marija Ravnoapostolna je bila prva koja je videla Vaskrslog Hrista i prva koja je svedočila Njegovo Vaskrsenje. Poput drugih apostola, proputovala je mnoge zemlje, šireći radosnu vest. U Rimu je posetila cara Tiberija i, dajući mu crveno jaje, pozdravila ga rečima: Hristos Vaskrse“. Kada je ispričala caru kako je Pilat nepravedno osudio Gospoda Hrista, on ga je proterao iz Jerusalima u Galiju, gde je u nemilosti cara i teškoj bolesti završio svoj život. Iz Rima je Sveta Marija otputovala u Efes, kod svetog Jovana Bogoslova, kom je pomagala u svetoj misiji propovedanja jevanđelja.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa