21. jul 2016.21. jul 2016.
ANTONIJE VRAČARIĆ, GEODETSKI TEHNIČAR IZ BADOVINACA ČUVA USPOMENU NA SLAVNE PRETKE

KRALjEVO PERO SEĆANjA


O podvigu Koste Vračarića iz Badovinaca, koji je pred Cersku bitku, kao iskusni konspirator i najpoverljiviji pouzdanik, po nalogu Vrhovne komande Srpske vojske 29. jula 1914. prebacio na bosansku obalu Drine, da izvidi koncentrisanje austrijskih trupa, pisala je “Politika“ od 21. avgusta 1914. godine. Teško ranjen, sa dva metka u grudima on se dokopao srpske obale, preživeo rat i bio odlikovan zlatnom Obilićevom medaljom za hrabrost.
- Njegov rođak Milan Vračarić-Bradonja je na drinskoj adi Starača, zakopao bombe i pištolj. Deo oružja je sa prijateljima Kulićima, preneo preko Drine. Postoji uverenje da je tim naoružanjem, Gavrilo Princip, svojevremeno pucao na Ferdinanda u Sarajevu. Čuo sam da se kasnije, naš rođak dugo krio na Novom groblju u Beogradu, kaže Milanov pradeda Antonije Vračarić, geodetski tehničar, nastanjen u Badovincima, koji danas radi u katastru opštine Bogatić.
Antonije s dosta ljubavi i pažnje čuva pero kralja Aleksandra, više medalja za hrabrost i starih fotografija svojih davnih rođaka. Antonije je porodičan čovek. Obrađuje više od 10 hektara oranica, a i danas uz pomoć rođaka, ljubitelja istorije s dosta ljubavi čuva uspomenu na davne pretke.
- Milan, koga su zvali Bradonja se posle svega više posvetio veri. Dva puta je bio na Hristovom grobu, kaže Antonije.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa