21. jul 2016.21. jul 2016.
SLOBODAN PAVLOVIĆ, BIZNISMEN SRPSKOG POREKLA, VEČNO ODAN OGNjIŠTU

TUFEGDžIĆA KUĆA ZA JANKOV MUZEJ

“Pavlovića most“,“Slobomir P univerzitet“, “Pavlovićeva banka“... samo su neke od krupnijih investicija koje doprinose zbližavanju naroda. Pri kraju je izgradnja velikog Akva parka u budućem gradu, kraj Drine, a nekadašnja Tufegdžića kuća u Badovincima, koju su Pavlovići kupili i renovirali treba da “preraste“ u muzej Janka Veselinovića i pomogne daljem jačanju veza Srba s obe strane reke
Most na Drini, kod Badovinaca nosi njegovo ime. U blizini je “Slobomir P univerzitet, Pavlovićeva banka ... Dugačak je spisak ulaganja Slobodana Pavlovića, američkog biznismena srpskog porekla, rodom iz Popova u današnjoj Republici Srpskoj u, kako voli da kaže rodni kraj kome duguje mnogo i nikako ga ne zaboravlja.
Više miliona dolara uložio je u izgradnju velikog Akva parka u okviru “Slobomir P univerziteta“, nedaleko od Drine. Radovi su pri kraju, a često razmišlja o potrebi jačanja kulturnih veza Srba s jedne i druge obale Drine. I dok na nekadašnjoj livadi Pavlovića ( 35 hektara ), gde je on sa vršnjacima često napasao stado, polako “raste“ moderan Akva park ( četiri pokrivena bazena i još što šta ) davno je kupio i renovirao kuću Tufegdžića u samom centru Badovinaca, koju namerava da pretvori u muzej Janka Veselinovića i održavanje brojnih kulturnih sadržaja koji bi doprinosili jačanju veza naroda s obe obale reke.
“Iste godine kada je Dragutin Tufegdžić rođen u Štitaru 1881, Janko se u Svuleuvi gde je učiteljevao, u devetnaestoj, godini, oženio sa Svileušankom Jovankom Jovanović. Taj brak, zasnovan na pravom ljubavnom zanosu mladenaca, brzo je sagoreo usled egzistencijalnih nedaća. Deca su se rađala ali brzo umirala. Jedino dete koje su Janko i Jovanka odgajili bila je Persida. Kada je Janko Veselinović preminuo 14/27. jun 1905. godine, brigu o njegovoj kćerki preuzeo je deda, prota Miloš Veselinović.
U glogovačkoj crkvi 22. oktobra 1906. po starom kalendaru venčali su se Dragutin Tufegdžić i Persida Veselinović.
Kuća Tufegdžića u Badovincima, sagrađena je 1911. godine. Prema porodičnom predanju Popovića, plac za kuću mladom svešteniku i svojoj rođaki Persidi poklonio je pop Tešin unuk Jakov Popović ( 1864-1929 ).
Dragutinova deca, unuci Janka Veselinovića koji su živeli u ovoj kući, bili su: Janko, Đorđe, Mihailo i Roksanda.
Potomci Tufegdžića su u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Opovu.
Kuća Tufegdžića u kojoj je nekada živela znamenita sveštenička porodica, nalazi se nedaleko od badovinačke crkve i škole u samom centru sela.
Celokupno dvorište lepo je uređeno, a stara kuća potpuno renovirana, spolja i iznutra. To je danas dom Mire Pavlović“, piše između ostalog istoričar, rođen u ovom kraju, doktor Radomir J. Popović.
Postoje sve šanse da davnašnja želja Slobodana Pavlovića i njegove supruge Mire bude ispunjena. Povodom toga Slobodan će razgovarati sa čelnicima u opštini Bogatić. Podsećanja radi u ovoj opštini, prošle godine uz pomoć Udruženja književnika Srbije je pokrenuta manifestacija “ Dani Janka Veselinovića“. Planirano je da se održi i ove godine.
TESLIN KUTAK U SLOBODANOVOM UNIVERZITETU
Slobodan Pavlović je diplomirao elektrotehniku u Americi. I bez obzira što se ovim poslom nikada nije bavio, već trgovinom nekretninama u čemu je pronašao sebe, stekao slavu i novac, inovacije u oblasti elektronauka uvek su ga zanimale. Tako je i danas. Često slobodno vreme provodi u muzeju posvećenom slavnom Nikoli Tesli, koji je formirao na “Slobomir P. univerzitetu.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa