21. jul 2016.21. jul 2016.
PRIČA O POVREDI DETETA U DNEVNOM BORAVKU ZA DECU I MLADE U ŠAPCU KOJA JE UZDRMALA SRBIJU

FEJSBUK DELI PRAVDU

Želim svima, da se ovakvo dete ne vrati kući, bez iskrenog objašnjenja, napisala je na Fejsbuku Olivera Perić Mićanović, uz sliku svoje ćerke sa oteklinom ispod oka.
Interes dece i njihova bezbednost su na prvom mestu, zato sprovodimo proceduru koja je zakonom propisana za utvrđivanje okolnosti i svega što se dogodilo, kaže v.d. Centra za socijalni rad Jelena Milošević
Prošle nedelje javnost je uznemirio Fejsbuk status Olivere Perić Mićanović, koja je postavila fotografije svog deteta koje je povređeno u Dnevnom boravku za decu i mlade.
“Ako vaša deca idu u vrtić, školu, dnevni boravak, bilo da su zdrava deca ili invalidi. Želim svima, da se ovakvo dete ne vrati kući, bez iskrenog objašnjenja.“
Tekst su propratile i fotografije devojčice sa vidnom oteklinom ispod oka. Objava je deljena na društvenoj mreži, a ubrzo su se zainteresovali i mediji.
Nakon nekoliko dana, Olivera Perić Mićanović se na fejsbuku zahvalila svima na podršci.
“Mi unapred nikoga ne osuđujemo, jer verujemo da je u tom kolektivu većina korektnog osoblja, ali verovatno kao i u svakom drugom ima ljudi koji nesavesno obavljaju svoj posao. Nemoguće je da se 4. put dešava sličan problem, a da niko nije odgovoran. Nadamo se da će se ovaj naš problem rešiti u interesu našeg deteta i ostale dece... I da ćemo biti obavešteni o odgovornosti. I kako je došlo do povređivanja našeg deteta... U suprotnom ćemo tražiti druge mogućnosti...“
Gotovo svi štampani mediji u zemlji preneli su ovu priču, dok su čitaoci u komentarima upućivali niz osuda na račun zaposelnih u Dnevnom boravku. Kako nam je cilj uvek bilo objektivno, a ne senzacionalističko izveštavanje želeli smo da čujemo i drugu stranu priče.
Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad, Jelena Milošević, navodi da Dnevni boravak radi u skladu sa svim propisanim standardima, a da su njihovi korisnici deca i mladi sa autizmom, Daunovim sindromom i lica koja su umereno do teško mentalno ometena sa ili bez višestrukih oštećenja. Usluge centra koristi 27 lica, od kojih su dve korisnice u kolicima, a o njima se brine 10 zaposlenih, vaspitača, terapeuta i medicinskih tehničara.
-Svi zaposleni dobili su licencu za rad resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Reč je o veoma odgovornom poslu, jer su nam poverena deca kojoj su potrebni i pažnja i obrazovanje i briga u svakom trenutku. Kako bismo obezbedili adekvatnu brigu svojim korisnicima u Dnevnom boravku, angažovani su i pomoćni radnici ““ servirka, higijeničarka i vozač. Usluga je kompletna i obuhvata prevoz korisnika mini busom, ishranu korisnika, doručak, ručak i dve užine. Od preuzimanja u porodici, u minibusu sa decom su dva medicinska tehničara, kaže Jelena Milošević.
Direktorka navodi da je sa stručnim saradnikom posetila porodicu Mićanović i uverila se da je dete dobro. Ističe da posao direktora Centra za socijalni rad obavlja tek mesec dana, ali da od kolega nije dobila informacije o ranijim problemima u vezi sa boravkom devojčice u Dnevnom boravku.
-Iz razgovora sa roditeljima sam saznala da su i ranije skretali pažnju zaposlenim u Dnevnom boravku na neke probleme koji su se javljali, ali da nikada adekvatnu povratnu informaciju nisu dobili. Zaposleni odriču bilo kakvo saznanje o povredama o kojima smo, nažalost i verujem najviše na štetu deteta, čitali u novinskim naslovima. Porodica Mićanović koristi uslugu Dnevnog boravka od 2012. godine i u međuvremenu nije bilo prekida, osim kada je devojčica bila bolesna, kaže Miloševićeva.
Direktorka ističe da se zbog dobre saradnje, a u korist dece, u Dnevnom boravku organizuju roditeljski sastanci, na kojima se razmatraju bitna pitanja, i rešavaju problemi ukoliko se uoče. Nije joj poznato da se neko do sada žalio na probleme ovog tipa.
-Interes dece i njihova bezbednost su na prvom mestu, zato sprovodimo proceduru koja je zakonom propisana za utvrđivanje okolnosti i svega što se dogodilo. Ukoliko bude propusta ili odgovornost bilo koga od zaposlenih, biće sankcionisani, u skladu sa svim važećim propisima, jer u ovoj ustanovi, na različitim poslovima, pružajući veliki broj usluga, svakodnevno rade profesionalci, vrlo posvećeno i stručno. Zarad interesa dece, unapređenja kvaliteta našeg daljeg rada i zaštite profesionalnosti, koja je neophodan preduslov u obavljanju posla za koji su najvažnija empatija i ljubav, nama je najvažnije da se utvrdi šta se zaista dogodilo, kaže v.d. direktorka Centra za socijalni rad.
Naš list će ispratiti epilog ove priče.
NajvaŽniji interes dece
-U kontaktu smo sa nadležnim Ministarstvom, policijom i svim drugim institucijama koje su nadležne u ovom slučaju i uverena sam da ćemo na pravi način prevazići ovu situaciju. Razgovarali smo i sa roditeljima i nadamo se da će nakon celokupnog sagledavanja situacije i ispitivanja okolnosti, dobiti odgovore na koje imaju pravo i koje zaslužuju, kao i da ćemo i dalje biti saradnici i partneri, a što je u najboljem interesu deteta i porodice. Dnevni boravak je nastao na temelju potrebe porodica, ali i našeg međusobnog razumevanja, uvažavanja, saradnje i partnerstva, jer je to u najboljem interesu dece, naših korisnika, ističe Miloševićeva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa