21. jul 2016.21. jul 2016.
DOBRA VEST ZA TRI GRADA

ODOBRENA SREDSTVA ZA POPRAVKU SKENERA

Nešto više od mesec dana pacijenti iz Šapca, Valjeva i Loznice nemaju skener u svojoj bližoj okolini. Bolnica u Loznici ga nije ni imala, u Valjevu je u kvaru od prošle godine, a i u Opštoj bolnici u Šapcu se nedavno pokvario. Dobra vest je to da su predstavnici Ministarstva zdravlja prošle sedmice boravili u Šapcu i odobrena su sredstva za popravku ovog aparata. Po završetku svih procedura koje se moraju ispoštovati, skener bi trebao ponovo da počne da radi za najviše dva meseca.
-Cev na skeneru prvi put se pokvarila 2013. godine. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili smo sredstva i kupili novu, tako da je aparat od juna sledeće godine ponovo radio. Proizvođač je predvideo rad od 75 miliamper sati, što smo mi potrošili pre isteka prve godine, navodi direktorka Opšte bolnice Šabac, prim. dr Zora Nikolić.
Prema direktorkinim rečima, Šabac je ovom dijagnostičkom metodom pokrivao i područja Loznice i Valjeva. Za dve godine na njemu je pregledano 14.500 pacijenata, što je mnogo više snimanja.
Iako je skener redovno servisiran početkom juna je ipak prestao da radi, usled znatno premašenog broja radnih sati. Serviser je ustanovio da je popravka nemoguća i da se mora kupiti nova cev.
-Obavestili smo sve zdravstvene ustanove, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Zavod za javno zdravlje, kao i resorno Ministarstvo i poslali zahtev Komisiji za budžetska sredstva. Prošle subote je bila Komisija iz Ministarstva. Pogledali su skener i dokumentaciju i ubrzo nas obavestili da postoji ekonomska opravdanost za kupovinu nove cevi. Tako da ćemo ovom dijagnostičkom metodom i dalje pokrivati i Valjevo i Loznicu, kaže direktorka.
Tedner je već otvoren, ali zbog velike vrednosti procedura oko javne nabavke će trajati oko 45 dana. Investicija iznosi oko 10,5 miliona dinara i toliko sredstava je i odobreno iz Ministarstva.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa