21. jul 2016.21. jul 2016.
POJAVILE SE ZMIJE NA ŠABAČKIM ULICAMA, STRUČNjACI KAŽU NEOTROVNE

ZMIJE PRED KUĆNIM PRAGOM

U Šapcu ne postoji služba koja je nadležna za uklanjanje zmija. Na teritoriji Šapca nisu zabeležene otrovne vrste zmija
Nekoliko zmija se pojavilo u naseljenim ulicama našeg grada. Prema informacijama koje su u našu redakciju stigle, zmije su se pojavile u naselju Trkalište, kao i u ulici Prote Smiljanića.
Zanimljivo je da u Šapcu ne postoji služba koja je nadležna za uklanjanje zmija.
Namerno kažemo uklanjanje, jer je ubistvo zmija, ali i drugih gmizavaca koji su zaštićeni zakonom, kažnjivo je Zakonom. U potrazi za odgovorom šta uraditi u slučaju da se primete zmije u gradu, dobili smo veoma bitnu informaciju da se uglavnom radi o neotrovnim vrstama ““ smukovima i belouškama. Priznaćemo, međutim, da susret sa zmijama nimalo nije prijatan.
- Na teritoriji Šapca nisu zabeležene otrovne vrste zmija. Najčešće se sreću smukovi ili belouške koje su sasvim bezopasne. Međutim, nikako ne treba preduzimati korake na svoju ruku koje mogu da dovedu do neprijatnih situacija““ kaže Milivoje Krvavac iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Po njegovim rečima, građani mogu da nazovu Zavod za zaštitu prirode Srbije za instrukcije ili jednostavno uz pomoć nekog pomagala ukloniti životinju iz neposredne blizine kuće.
- Kao i drugi organizmi, izloženi ekstremnim vremenskim uslovima, kao što je u ovom periodu visoka temperatura, i zmije se sklanjaju i neretko pronalaze svoje sklonište u objektima koje koristi čovek. Obično se sa stabilizacijom vremenskih uslova frekvencija susreta znatno smanjuje. Takođe, sve je manje prostora za normalan život ovih organizama usled degradiranja ili potpunog nestanka staništa ““ naglašava naš sagovornik.
U ulici Prote Smiljanića stanari jedne zgrade stavili su upozorenje i vode računa da ulazna vrata budu stalno zatvorena, pošto je primećena zmija u okolini. Za sada se više nije pojavljivala, ali su zato njihove komšije uspele da uslikaju jednu zmiju i ta fotografija se pojavila na fejsbuk stranici „Uživo sa šabačkih ulica“.
Za sada nema mesta panici, ali treba biti oprezan i pozvati nadležne iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
ZAKONOM ZAŠTIĆENE
Sve vrste zmija u Republici Srbiji su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i nalaze se u kategorijama zaštićenih ili strogo zaštićenih vrsta. U slučaju ubijanja zaštićene vrste, na osnovu Zakona o zaštiti prirode kazna za prekršaj za pravno lice može biti od 500.000 do 2.000.000 dinara, za fizičko lice od 25.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana. Po Zakonu o dobrobiti životinja kazna za pravno lice je od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara. Stoga, osim toga što se ubijaju organizmi koji su višestruko korisni u ekosistemu, jer regulišu glodare, možete doći u sukob za zakonom u slučaju da namerno usmrtite jedinku koje su zaštićene ““ ističe Milivoje Krvavac.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa