28. jul 2016.28. jul 2016.
POSETA NEMAČKOG AMBASADORA ŠAPCU

PRIMER DOBRE SARADNjE

Šabac je bogat dobrim inicijativama i projektima i neguje tesnu saradnju sa nemačkim kompanijama i državom, rekao je Aleks Ditman.
Naša Industrijska zona može da bude mesto za nove nemačke investicije, a naša preduzeća odlični partneri nemačkim kompanijama, istakao je Nebojša Zelenović
Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman, boravio je u sredu u Šapcu. Tom prilikom je posetio nemačke kompanije koje posluju na teritoriji grada. Prvo je sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem i njegovim saradnicima obišao kompaniju “Fruti“ koja proizvodi Sinalko, a potom i “Hemofarm“ koji je deo nemačke “Štada“ grupe.
Nemački ambasador je izrazio zadovoljstvo što je prvi put imao priliku da bude gost Šapca, kroz koji je do sada samo prolazio. Rekao je da je ovo tradicionalno industrijski i trgovinski grad sa dobrim položajem u središtu saobraćajnica, pored reke Save i koridora koji vodi ka Bosni i Hercegovini.
-Šabac je bogat dobrim inicijativama i projektima i neguje tesnu saradnju sa nemačkim kompanijama i državom. Veliki broj nemačkih kompanija posluje u Srbiji, oko 350, i one su otvorile ukupno 31.000 radnih mesta. Dve velike nemačke kompanije rade u Šapcu, “Hemofarm“ u staroj, i “Sinalko“ u novoj industrijskoj zoni. Jako veliki broj projekata smo realizovali u Šapcu. Pomoću EBRD (Nemačka razvojna banka) urađeni su značajni projekti. Oni se odnose na oblast toplana, vodoprivrede, a dati su krediti i za razvoj infrastrukture. Takođe imamo i projekte u oblasti obrazovanja. Nadamo se da oni doprinose daljem razvoju grada, izjavio je Aksel Ditman.
Ambasador Ditman je sa gradonačelnikom Šapca i menadžmentom “Hemofarma“ obišao fabrički pogon ove firme. Šabačka fabrika lekova specijalizovana je za proizvodnju nesterilnih farmaceutskih proizvoda, sirupa, kapsula i tableta. Zapošljava 357 ljudi i snabdeva evropsko tržište. Ove godine obeležavaju 10 godina od kako je postao deo farmaceutske kompanije “Štada“ i za to vreme u modernizaciju opreme i proizvodnje, ali i obuku radnika je uloženo više od 200 miliona evra.
-Danas “Hemofarm“ posluje na tri kontinenta u 38 zemalja sveta. Obim proizvodnje raste poslednjih godina i proširujemo portfolio novim proizvodima. Do kraja godine zaokružujemo godišnji plan investicija vredan 4,5 miliona evra. Prošle godine pustili smo u rad postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda vredno 1,2 miliona evra. Prema oceni relevantne ustanove u okviru Svetske banke “Hemofarm“ je u 20 najboljih fabrika u svetu po energetskoj efikasnosti. Koraci koji su nas tu doveli napravljeni su na lokalu, rekao je direktor “Hemofarma“ Šabac Dragan Tošić.
Gradonačelnik Šapca je istakao da je vrlo važno da evropske diplomate posete grad i vide kakve sve mogućnosti pruža. “Hemofarm“ je naveo kao jedan od pozitivnih primera dobrog poslovnog ambijenta.
-Grad Šabac je najbolje mesto za investicije u Srbiji i to dokazujemo nagradama koje smo dobili. Jasno smo opredeljeni ka EU kao grad i region. Verujemo da EU naš najvredniji partner, a u okviru nje i Nemačka. Naša Industrijska zona može da bude mesto za nove nemačke investicije, a naša preduzeća odlični partneri nemačkim kompanijama. Obećali smo našim građanima da ćemo u naredne četiri godine da im pružimo priliku da zarade više, a onima koji ne zarađuju da počnu da zarađuju. To je naš najvažniji zadatak, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Gradonačelnik se zahvalio ambasadoru i Ditmanu na poseti i izrazio uverenje da će zahvaljujući njemu Šabac ostvariti nove dobre poslovne kontakte.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa