28. jul 2016.28. jul 2016.
POČELE „MIŠARSKE SVEČANOSTI“

SEĆANjE NA POPA PANTELIJU

U okviru obeležavanja „Mišarskih svečanosti“ u utorak je u Trbušcu održano „Predmišarsko veče“ na kom je otkrivena skulptura „Mudrac“, posvećena popu Panteliji koji je blagosiljao ustaničku vojsku pred Boj na Mišaru. Obeležavanje 210 godišnjice čuvenog Boja na Mišaru počelo je u utorak, ispred istorijskih hrastova u Trbušcu, na mestu gde je sveštenik Pantelija iz Urovaca zakleo vojsku, blagosiljao oružje i unapred održao opelo srpskim junacima koji će izginuti u bici. Njemu u čast, otkrivena je skulptura „Mudrac“, rad vajara iz Lajkovca Milutina Rankovića.
- Istorijski hrastovi postaju sveto mesto, na kom će se svake godine održavati ovakve svečanosti. Mišar je za srpsku istoriju veoma važan, ono što je za ruski narod i državu Borodinska bitka, to je za nas Boj na Mišaru. Pitanje je kako bi danas izgledala Evropa da nije bilo ove bitke. Evropa nam nažalost, nikada nije pokazala poštovanje zbog naše slobodarske tradicije. Drago nam je da mladi ostaju u Mišaru i da će nastaviti tradiciju koju negujemo ispod hrastova starih 600 godina, rekao je prof. dr Marko Todorović, predsednik Organizacionog odbora proslave.
Podršku manifestaciji „Predmišarko veče“ pružila je Skuština opštine Vladimirci.
- Planiramo da u narednom periodu preuzmemo na sebe organizaciju manifestacije koja je posvećena čuvenom Boju na Mišaru. Ova bitka je preokrenula našu istoriju, Srbi su postali svesni da mogu da stvore sopstvenu državu. Nažalost, kroz istoriju smo često loše prolazili, ali sam siguran da će naša mladost, nastavljajući Karađorđev i Milošev put, uspeti da doprinese razvoju i boljitku naše države, uz sve probleme sa kojima se suočavamo, naglasio je predsednik Opštine Vladimirci Milorad Milinković.
Na „Predmišarskoj večeri“ nastupilo je amatersko pozorište „Vožd“ iz Mišara i folklorna sekcija Biblioteke „Diša Atić“ iz Vladimiraca. Proslavu su organizovali Skupština opštine Vladimirci, Zadužbinarsko društvo “Prvi srpski ustanak“ Mišar i Savet mesna zajednice Trbušac. Sledeća manifestacija u okviru „Mišarskih svečanosti“ je nastup KUD Abrašević u Predvorici, u subotu 6. avgusta.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa