28. jul 2016.28. jul 2016.
MLADI SVE RANIJE POSEŽU ZA ALKOHOLNIM PIćIMA

KAD PUSTE IGRAČKU UZMU FLAŠU

-Niko ne pita za godine kada kupujemo alkohol, priča naša petnaestogodišnja sagovornica. -Alkohol smanjuje kontrolu u ponašanju, pa dovodi do postupaka koji su opasni, navodi psihijatar dr Boris Jovanović. -Deca su prepuštena sama sebi, ulici i odabiru društva koje i one najtvrddokornije poljulja, ističe Ivana, majka sedamnaestogodišnje devojice
Zakon o javnom redu i miru Republike Srbije propisuje kazne za one koji prodaju alkohol maloletnicima mlađim od 16 godina. Iako bi se verovatno većina roditelja složila da ovu granicu treba pomeriti na gore, činjenica je da mladi počinju da piju dosta ranije.
-Postoji nekoliko kafića u gradu gde se okupljaju moji vršnjaci, uglavnom petkom i subotom, i piju. Niko ne pita za godine kada kupujemo alkohol, ni tamo, kao ni u prodavnicama, priča naša petnaestogodišnja sagovornica, koju ćemo zvati Nina.
Kaže da devojčice piju više od dečaka i da su spremnije da čine različite stvari zarad popularnosti. Zbog toga što ne pije gledaju je „kao da nije normalna“, a dešavalo joj se i da joj otvoreno kažu da nije dobrodošla u neko društvo.
-Devojčice navode ljubav kao razlog zbog kog piju. Dešava se da popiju po jedan vinjak, a onda glumeći da su pijanije nego što jesu, na „Fejsu“ ostavljaju statuse sa izmešanim slovima, lupaju čaše i rade slične gluposti. Viđala sam i devojčice mojih godina koje pijane teturaju po ulici, povraćaju ili pevaju. Takmiče se ko može više da popije. Dečaci se često „lepe“ za takve. Iskorišćavaju ih. Budu sa njima nedelju ili dve, a kada ih ostave, one onda to navode kao razlog da ponovo piju, objašnjava Nina.
Naša sagovornica kaže da za alkoholom često posežu i njeni vršnjaci koji imaju problema u porodici. Svesna je da pijanstvo za sobom povlači i druge stvari, pored nekontrolisanog ponašanja. Cigarete navodi kao uobičajenu stvar, ali da deca njenih godina koriste i marihuanu jer veruju da su “face“.
Psihijatar Opšte bolnice Šabac, dr Boris Jovanović kaže da deca počinju da piju alkohol sa 13, 14 godina i da je to prilično učestalo i da sa 18, 19 ili 20 budu već ozbiljni zavisnici.
-Alkohol smanjuje kontrolu u ponašanju, pa dovodi do postupaka koji su opasni, kao što su nezaštićeni seksualni odnosi. Mozak se vežba na psihoaktivne supstance i dolazi se u stanje da je potrebno uzeti nešto da bi se osećalo dobro. To mogu biti cigareta, marihuana ili lekovi uz alkohol. Posebno je opasno mešanje sedativa sa alkoholom jer oba smiruju centar za disanje i veće su šanse da dođe do zastoja disanja.
Jovanović navodi da uzrok zbog kog ovako mladi ljudi počinju da koriste alkohol leži u tome što je to doba kada dolazi do burnih promena u njihovom telu, a to često bude praćeno i promenama u društvu, ali i u porodici. Kaže da veliki broj mladih u pubertetu oseća teskobu i aksioznost.
-Porodice teško opstaju, postoje egzistencijalni problem, roditelji se malo bave svojom decom i svi ti elementi utiču na mlade u najosetljivijem dobu. Međutim, i deca koja žive u idealnim porodicama imaju problema zbog odrastanja, shvatanja svog pola, odnosa sa drugima. Desi se da devojčice za jako kratko vreme počnu da liče na žene. Sa druge strane, potrošački mentalitet nameće nam da treba imati. Sve se svodi na materijalno dok je duhovno zapostavljeno, ističe dr Jovanović.
Ivana, majka sedamnaestogodišnje devojčice smatra da problem leži u roditeljima, ali da i društvo mora da reaguje. Kaže da živimo u vremenu kada roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje svojoj deci, a alkohol im je dostupan svuda.
-Vidim da mnogo mladih pije, čak devojčice više nego dečaci, što je strašno. Verovatno zbog egzistencijalne situacije počnu da piju u kućnoj varijanti, pa u već alkoholisanom stanju odlaze u kafiće gde nastavljaju da im služe alkohol. Mislim da država mora da donese efikasnije zakone, kaže Ivana.
Smatra da roditelji moraju više pažnje da posvete deci i da razgovaraju sa njima. Ističe da kazne nemaju efekta, jer prođu, ali da se sa decom mora razgovarati o štetnosti alkohola i čemu sve vodi prekomerna upotreba. Kaže da roditelji moraju da imaju nadzor nad svojom decom i neshvatljivo joj je da u društvu njene ćerke samo ona ima ograničen izlaz. Navodi da roditelji često ne samo da ne znaju kada im deca dolaze kući, nego ne znaju ni gde ni s kim idu.
-Porodica kao institucija danas ne funkcioniše i ne radi svoj posao. Deca su prepuštena sama sebi, ulici i odabiru društva koje i one najtvrdokornije poljulja, ističe Ivana.
Boris Jovanović potvrđuje da roditelji treba da pričaju sa decom, da ih slušaju i prate promene kod njih. Ističe da ne treba postavljati duple standarde.
-Ne mogu roditelji da traže od svoje dece da postupaju na određeni način, a da se pritom ponašaju sasvim suprotno. Moraju pratiti s kim se druže, gde provode vreme. Često prave greške iz najbolje namere. Rade mnogo pa nikada nisu kod kuće, ili su previše darežljivi, što takođe nije dobro, navodi naš sagovornik.
Gde su roditelji
Za moj 15. rođendan nije bilo alkohola, ali su ga neki sami doneli. Jedna drugarica, koja je moje godište, je bila dosta pijana, pa smo je odveli kući. Ostavili smo je u njenoj sobi, ali njene roditelje nismo videli. Ne znam da li nisu bili kod kuće ili su spavali, kaže Nina.
Neiskustvo vodi na ispiranje
Nije redak slučaj da maloletnici usled akutnog trovanja alkoholom završe u bolnici. Psihijatri u tim slučajevima vrše ulogu konsultanata da bi se utvrdilo da li se radi samo o konzumiranju alkohola ili i nekih drugih supstanci. Dr Jovanović navodi da do ovakvih slučajeva dolazi najčešće zato što nemaju iskustva u pijenju, već piju na eks, brzo, ne jedu. Dodaje da često posle ovakvih iskustava mladi umeju da prestanu da se napijaju.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa