28. jul 2016.28. jul 2016.
PLIVAČKI MARATON JARAK ““ ŠABAC

DUJE I JELENA BRANE TRON

Tradicionalno, prve avgustovske nedelje, okupljaju se u Šapcu kako bi se nadmetali na poznatom maratonu “Jarak ““ Šabac“. Za pobedu nad rivalima, ali i svim izazovima zahtevne trke, boriće se 20 takmičarki i takmičara iz 11 zemalja
Biće ovo 47. leto kako se, u spomen na žrtve “Krvavog marša“ 1941. godine, pliva maraton. Nizvodno rekom Savom, 19 kilometara, od Jarka do Šapca ovog avgusta zaplivaće 20 učesnika. Na spisku su i branioci titule Duje Milan (Hrvatska) i Jelena Ječanski (Srbija), uz jake izazivače, prošlogodišnjeg vicešampiona Mađara Novošata i odličnog Čeha Ingeluda. Kod devojaka, titulu će pokušati da povrati Karla Šitić i Čehinje Ribarova i Šterbova.
Čekamo da vidimo da li će Argentinac Damian Blaum, naš stari znanac doći. On ima želju ali odluku donosi njegov lekar. Ukoliko bude na startu, biće i prvi favorit za pobedu. Zadovoljni smo i kvantitetom i kvalitetom. Uveren sam da će biti dobra trka, vodostaj je nešto viši, te će i trka biti brža ““ naglašava direktor Vojislav Mijić.
Trka startuje u Jarku u 11 sati, dolazak najbržih se očekuje se između 13 i 13:30, a proglašenje pobednika planirano je za 15 sati. Nagradni fond iznosi 4.200 evra, po 1.800 u obe konkurencije (1.000, 500, 300), a opredeljena su i sredstva za tri najuspešnija domaća plivača (300, 200, 100).
Kao i svake godine, dvodnevni događaj upotpuniće: takmičenje za najbolji riblji kotlić (subota, 17:30), demonstracija streličarstva u nedelju od 10 kod streljane, kajakaške trke (nedelja, 11:00), kao i Prvenstva u rvanju na pesku i odbojci na pesku, uz muzički program.
Prvi maraton održan je 1970. godine, a trijumfovao je Milorad Rajšić, rekorder trke sa 11 pobeda. Najuspešniji stranac je Nace Majcen koji je 4 puta prvi prošao kroz cilj. Osam godina, “Jarak ““ Šabac“ nalazio se na FINA kalendaru.
RVANjE NA PESKU
Već tradicionalno, šesti uzastopni put, Stari grad i Šabac biće domaćin Prvenstva Srbije u rvanju na pesku. U nedelju od 10 sati startuje zvanično Prvenstvo za kadete, juniore i seniore, a svoju veštinu demonstriraće i pioniri na otvorenom Prvenstvu Šapca, s“™ obzirom da Rvački savez ne organizuje Prvenstva za ovaj uzrast.
Očekuje se nastup oko 60 rvača iz deset domaćih klubova, a titulu brani šabački “Vitez“.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa