28. jul 2016.28. jul 2016.
SVETA MUČENICA PARASKEVA RIMLjANKA

PETKA TRNOVA

Svetu Petku Trnovu mnogi poistovećuju sa Svetom Petkom, svetiteljkom srpskog porekla, koja je rođena u Epivatu u desetom veku, a proslavlja se 27. oktobra. Međutim, reč je o dve različite svetiteljke istog imena. Petka Trnova živela je u Rimu, u drugom veku, a obeležava se 8. avgusta, kada se završava mali letnji ciklus ženskih praznika
Prepodobna Paraskeva rođena je u Rimu, u vreme cara Agatona. Njeni roditelji, Agaton i Politeja, dugo nisu mogli da imaju decu i neprestano su svoje molitve uznosili Bogu da im daruje jedno dete. A Gospod, koji tvori volju onih koji Ga ljube, dao im je žensko čedo, koja dobi ime Paraskeva.
Odgajena u hrišćanskoj veri, provodila je vreme u molitvi i proučavanju Svetog Pisma. Kada su joj umrli roditelji, imanje je razdala siromasima i primila monaški postrig. Sa velikim žarom i revnošću, propovedala je veru u vaskrslog Hrista, koja je u to vreme bila zabranjena u Rimu. Neki zlobnici, kakvih je oduvek bilo na ovom svetu i biće do svršetka, prijavili su je caru Antoninu.
Kada je car ugledao, bio je poražen njenom mudrošću i lepotom: “Devojko, ako pristaneš na moj predlog i prineseš žrtvu bogovima, postaćeš naslednica mnogih darova i dobara; ako ne pristaneš, znaj da ću te predati na mnoge muke“. Svetiteljka je odbila, “jer, kao što kaže prorok Jeremija, bogovi koji ne stvoriše nebo i zemlju, istrebiće se sa zemlje“.
I zaista je bila podrvgnuta mnogim mukama, no, na posletku, car je poverovao u Hrista i primio sveto krštelje u ime Svete Trojice, a nju pustio da ide svojim putem. Izašavši iz Rima, prošla je kroz mnoge gradove i sela, propovedajući Spasitelja. U jednom kraju, gde je knezovao Asklipije, opet je naišla na nevolje. Knez je poslao u pećinu u koju su bacali osuđene na smrt, u kojoj je bila velika zmija otrovnica. Kada je zašištala, svetiteljka je dunula i zakrstila zmiju, rekavši: “Dođi, o zveri, gnev Božji na tebe!“ Jeknuvši, zmija se raspukla na dva dela. Videvši ovo čudo, knez i njegova svita poverovaše u Gospoda Hrista.
Posle toga, svetiteljka je došla u grad u kom je knezovao Tarasije. Kada je čuo za nju, pozvao je na sud i upitao u koga veruje. Ona je smelo i smireno ispovedila da veruje u Isusa Hrista. Mnoge je muke pretrpela do kraja zemnog puta, kada joj je knez tiranin posekao glavu mačem, a duša njena otišla u večne obitelji nebeske.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa