14. oktobar 2010.14. okt 2010.
DRAGUTIN PAJIĆ IZ JADRANSKE LEŠNICE KOD LOZNICE ““ MEDICINSKI FENOMEN

SRCE MOJE NA DESNOJ STRANI

Kada je 27. juna 1964. godine u porodici Zdravka i Dragice Pajić iz Jadranske Lešnice kod Loznice rođena zdrava muška beba niko nije ni slutio šta će se otkriti posle dve i po godine
Sve je počelo kada je mali Dragutin, zbog težeg oblika zapaljenja pluća, završio u bolnici. Te 1966. godine, doktorka dečje medicine, pri prvom pregledu, obavestila je zabrinute roditelje da im je sin težak srčani bolesnik i da verovatno neće preživeti. A onda je došlo do neočekivanog, ali srećnog preokreta. Posle novih detaljnijih pregleda doktorka je uz izvinjenje obavestila roditelje da se kod dečaka u organizmu nešto čudno dešava ali da je srce u redu. Dalje analize su pokazale da ima inverziju unutrašnjih organa tako da mu se srce nalazi na desnoj strani a slepo crevo na levoj.
Tek kasnije, prilikom regrutacije, tokom pregleda na VMA u Beogradu, rađen je kompletan snimak unutrašnjih organa prilikom koga je ustanovljeno da se radi o totalnoj inverziji, tzv. „situs inversus“. Te 1981. godine doktori su potvrdili da je Dragutin sposoban da služi vojni rok iako su mu svi organi na „pogrešnom mestu“.
- Ali za mene na ispravnom, dodaje uz osmeh Dragutin.
Ta njegova posebnost koju ne možemo drugačije nazvati sem fenomenom, nije uticala u negativnom smislu tokom života. Rastao je normalno kao i svi njegovi vršnjaci. U osnovnoj školi u rodnom mestu istakao se kao odličan đak, a tako je nastavio i u Srednjoj građevinsko-tehničkoj školi u Loznici.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa