28. jul 2016.28. jul 2016.

Virus zaljubljenosti

Ni jedno godišnje doba ne stvara u našim glavama toliko pozitivnih asocijacija kao leto: sunce, more, reka, putovanje, sladoled, lenčarenje, sloboda...
Leto je, međutim, plodno i za različite viruse. Obratite pažnju na sledeće simptome:
- ubrzano kucanje srca
- vlažni dlanovi
- promena glasa
- proširene zenice
- rumenilo
- „kuvanje“ u stomaku.
Je l“™ vas zakačilo nešto slično ovog leta?
Ako ste uz gore opisane simptome imali još i povišenu telesnu temperaturu, nadam se da ste otišli kod lekara i da je ta stvar sređena. Ako se nije pojavila temperatura, nego neka čudna opsednutost, euforija, nesposobnost da razumno razmišljate, šašavo ponašanje, zaboravite priču o letnjim virusima.
Vaša dijagnoza je mnogo teža: zaljubljenost.
Kad god se priča o zaljubljenosti, pojave se srca, a ovo stanje ima mnogo više veze sa mozgom, nego sa srcem. Naučnici kažu da nekih desetak oblasti mozga imaju ulogu u zaljubljenosti. Sve te oblasti mozga otpuštaju zanimljive hemijske stvarčice u mozak i krv i stvaraju luda osećanja. Dopamin podiže nivo zadovoljstva, smanjuje tugu, izaziva euforiju. Noradrenalin uzrokuje znojenje i ubrzani rad srca, serotonin daje osećaj zadovoljstva i opuštenosti. Oksitocin podiže naša osećanja poverenja i privrženosti, nežnosti, a smanjuje strah...
Slično kao kad nas spopadne neki virus, kad smo zaljubljeni ne funkcionišemo baš normalno. Ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o njemu/njoj, ne moramo da jedemo, ne moramo da spavamo, zaboravljamo na sve drugo što nema veze sa njim/njom. I uglavnom se cerekamo kao lud na brašno, stalno smo dobro raspoloženi.
Prosto je fantastičan taj utisak da je sve moguće, da smo otkrili smisao života jer smo pronašli tu jednu osobu, savršenu za nas, kao da ju je neko po našem nacrtu pravio.
Neću da kvarim.
Samo malkice da vas upozorim.
Gore pomenute prirodne droge, zadužene za hemiju zaljubljenosti potpomažu da osobu u koju smo zaljubljeni ne vidimo onakvom kakva zaista jeste. Vidimo je onakvom kakva želimo da bude. Ono što osoba nema, a nama je potrebno, mi joj docrtavamo, ono što ima, a nama se ne dopada, mi nekako prebrišemo; a svega toga uopšte nismo svesni.
Savršenstvo, zapravo, stvaramo sami.
Sigurno ste do sada čuli da su droge jezivo opasne, između ostalog i zato što organizam razvija toleranciju na njih, pa je čoveku potrebno sve više i više droge da bi se osećao podjednako dobro kao na početku. Iako prirodne droge zadužene za zaljubljenost nisu opasne i ne mogu da vas odvedu u fizičku bolest i smrt, one imaju istu osobinu: postajemo tolerantni. Kada se to dogodi, zaljubljenost počinje da slabi, a osoba u koju smo se zaljubili prestaje da bude oličenje savršenstva i postaje ono što zaista jeste, običan smrtnik sa vrlinama i manama.
Umesto da budete ljuti i razočarani, naučite da volite. Osim strasti, ljubav nudi i privrženost. Umesto površnosti daje zrelost, umesto zaluđenosti daje posvećenost, umesto grozničavosti daje strpljenje.
Zaljubljenost je sebična.
Ljubav je velikodušna.
Ako niste u stanju da prihvatite istinu da savršenstvo ne postoji, bićete često zaljubljeni u razne ljude, ali nećete biti u stanju da stvarno volite jednu osobu.
Uživajte u zaljubljenosti, ali izaberite ljubav.
Ako je zaljubljenost virus, ljubav je lek.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa