28. jul 2016.28. jul 2016.
DOBRIĆI IZ BELE REKE PROIZVOĐAČI KOZJEG SIRA

PRIRODNI PROIZVODI SU NA CENI

Mesečna proizvodnja oko 200 kilograma sira. Tržište uslovljeno navikama kupaca. Planovi za budućnost veliki ali njihova ostvarivost zavisi od brojnih spoljašnjih faktora
Nakon dugogodišnje karijere u Šabačkoj mlekari, Dobrivoje Dobrić iz Bele Reke je prošle godine u avgustu počeo ozbiljnije da se bavi kozarstvom. Nabavio je stado od 20 grla, od kojih dnevno dobije oko 40 litara mleka, odnosno na mesečnom nivou proizvede oko 200 kilograma kozjeg sira. Sir trenutno prodaje kod kuće, dok su planovi za budućnost kako kaže veliki a vreme će pokazati koliko ostvarivi.
Evropska iskustva prevedena na jezik srpskog poljoprivrednika
Dobrivoje je svojevremeno dosta zbog posla putovao po Evropi. Ta iskustva je kasnije prilagodio srpskim uslovima i primenio u svom gazdinstvu.
-Boravio sam na farmi koza u Grčkoj oko mesec dana. Mesto se nalazi 50 kilometara od Tripolija, u planini. Tu je bilo oko 3.000 koza, a u okviru kompleksa je radila mini mlekara i klanica. Sve je odlično funkcionisalo. Nakon toga sam bio na još nekoliko mesta u Evropi, na jednom smo uradili i kozju fetu, tako da mi rad sa kozjim mlekom nije bio stran- priča Dobrić i dodaje.
-Kada sam ostao bez posla u Šabačkoj mlekari odlučio sam se da nabavim stado koza. Trenutno imam 19 muznih grla i jednog jarca. Još uvek je sve na eksperimentalnom nivou. Prostornih mogućnosti za proširenje imamo, ali je sve pitanje finansija jer u ova turbulentna vremena nismo raspoloženi da ulećemo u kredite.
Kozarstvo traži vreme
Pored prostora i nezaobilaznih finansija, bavljenje kozama i proizvodnjom sira iziskuje dosta vremena. Kako Dobrić navodi, njihova dnevna satnica je do minuta isplanirana, a svako odstupanje znači gubitak.
-Naš radni dan počinje u 6 sati ujutro. Tada se spremamo za mužu koja traje oko pola sata, a potom idu 2 sata na ispašu. Kada je reč o ispaši imao sam sreće što sam nabavio “razmaženo“ stado. Kod starog gazde svaka je imala svoje ime, ja ih zovem onim koje mi prvo padne na pamet ali me i dalje slušaju. Nakon što dođemo kući posirim mleko od ujutro, to je posao od neka tri sata, pa onda mala pauza pa popodnevna ispaša od pet do sedam. U pola osam sam kod kuće, onda ide popodnevna muža. U svemu ovome imam pomoć od supruge i sina. Isprogramirani smo kao mašina. Ako do 11 sati mleko nije posireno, ono mora da bude u frižideru a posle da se zagreva što je veliki gubitak energije- objašnjava Dobrivoje.
Koza može da daje mleko od pet do sedam godina. U gazdinstvu Dobrića , 19 koza je ojarilo u proseku 1,8 jarića. “Podmladak“ se uglavnom prodaje jer da bi žensko jare moglo da daje mleko treba da prođe oko 3 godine.
Proizvode diktira tržište
Dobrići trenutno proizvedu oko 200 kilograma sira mesečno. Nemaju problema sa prodajom jer je reč o visoko kvalitetnim prirodnim proizvodima. Dobrivoje tvrdi da nema toga što on od mleka ne može da napravi, ali proizvodnju diktiraju navike tržišta, dok je za plasman na pijace ili markete neophodna papirologija ali i poverenje.
-Sir pravimo po ukusu kupaca. Neko voli malo stariji, ali većina više voli mlad sir. Sve što imamo prodamo, jer sirimo bez ikakvih veštačkih dodataka. Samo so, sirilo i kulture. Za sada prodajemo samo kod kuće. Za pijacu nam je potreban čovek od poverenja, jer džabe ako mi ispoštujemo sve procedure, a oni na pijaci sir drže u neadekvatnim uslovima. Dok nam za prodavnicu treba papirologija u koju smo tek krenuli, a to je dugotrajan i skup proces, objašnjava Dobrivojev sin Vladimir.
Recept za sir ne postoji
-Jedinstveni recept za sir ne postoji. Sve je stvar idealnog vremena i osećaja. Da bi se napravio prirodni proizvod ne treba vam ništa sem so, sirilo i kultura. Od osećaja zavisi koliko dugo neki proces treba da traje. A taj “osećaj“ se razvija iskustvom. Naime, po nekoj “recepturi“ posiravanje traje od pola sata do 45 minuta, ali u praksi to vreme zavisi od temperature mleka-kaže Dobrivoje.
Ambrozija za dezert
Koze nisu preterano zahtevne životinje. Prirodni su uništitelj korova, a ambrozija im dođe kao dezert.
T.T.-N.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa