28. jul 2016.28. jul 2016.
USEVI KUKURUZA U ODLIČNOM KONDICIONOM STANjU

SVE PO PLANU

Povoljni vremenski uslovi praćeni povremenim padavinama doprineli nalivanju zrna koje, ako sve protekne kako treba, obećavaju dobar prinos
Padavine tokom letnjeg perioda obezbedile su dovoljno vlage usevima kukuruza. Tako je na oko šezdeset hiljada hektara pod ovom najzastupljenijom biljnom vrstom na teritoriji četiri opštine Vladimirci, Koceljeva, Bogatić i Šabac situacija u izuzetno dobrom stanju.
- Zahvaljujući povoljni vremenskim uslovima nije došlo do podgorevanja kukuruza što je veoma bitno. U momentu oplodnje bilo je visokih temperatura ali one nisu trajale duži vremenski period, odnosno period od sedam do deset dana. Poznato je da temperature preko trideset dva stepena smetaju biljkama uništavajući polen i ometajući oplodnju. Visoke temperature nisu bile praćene ni toplim vetrovima tako da možemo reći da je oplodnja bila uspešna. Faze kroz koje on sad prolazi se odvijaju onako kako to naši poljoprivredni proizvođači i mi stručnjaci očekujemo. Nalivanje zrna odvija se jako dobro tako da možemo očekivati više prinose nego prošle godine - kaže Svetlana Zlatarić, dipl. inž. ratarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Kako se iz godine u godinu sve više poljoprivrednih proizvođača odlučuje i za silažu, pogotovo u godinama kada je prisutna suša, najvažniji je izbor hibrida.
- Silaža treba da bude osnova obroka svih preživara na gazdinstvu. Svakako ne može biti zamena koncentrovanoj hrani ali se priželjkuje i poželjno je da je bude dvadeset odsto više u toku godine kako bi mogla da se koristi cele godine. Naša preporuka je da se pravi veći izbor hibrida na gazdinstvima. Pogotovo ako se radi o većim. U zavisnosti od tipa, odnosno vrste stoke, na gazdinstvu, da li je u pitanju tov ili proizvodnja mleka, potrebna je silaža. Bitna je njena priprema jer u velikom procentu učestvuje u ishrani stoke, posebno u zimskom periodu. Veoma je značajna za ishranu krava muzara - ističe Svetlana.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa