28. jul 2016.28. jul 2016.

U Srbiji najskuplji dizel u regionu

Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji u odnosu na cene početkom marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane su za oko sedam odsto, a dizel za čak 11 procenata. Istovremeno je auto-gas pojeftinio za oko pola procenta, pokazuju najnoviji podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.
To znači da je benzin od marta poskupeo za 9,41, a dizel za 13,85 dinara. Tečni naftni gas je posle uzastopnih pojeftinjenja sredinom jula poskupeo za oko dinar i sada se toči za 65,33 umesto 63,46 dinara.
Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je 132,70 dinara, evrodizela 138,96. Upoređujući cene goriva u Srbiji i u regionu jasno se vidi da je dizel na domaćim pumpama među najskupljim. Skuplje se toči samo u Albaniji.
Istovremeno je maloprodajna cena benzina u Srbiji za oko tri odsto niža od proseka u regionu.
Dok litar dizela u Srbiji košta 1,127 evra, u Makedoniji ga plaćaju 0,79 evro centi, u BiH 0,90. Jeftiniji je čak i u Grčkoj, koja je maksimalno podigla cene goriva zbog sveopšte ekonomske krize.
Razlog skupog goriva u Srbiji su pre svega visoke akcize, gotovo najveće u regionu, s druge strane drastično poskupljenje nafte, a drugi razlog skupog goriva u Srbiji. Barel nafte se poslednjih dana prodaje za oko 47 dolara, što je za 70 odsto više nego kada je crno zlato bilo na istorijskom minimumu 20. januara ove godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa