28. jul 2016.28. jul 2016.
Aktivnosti udruženja „SOLARt“ iz Krupnja

STAZA

Muzičko-pesnički susret. Učešće pesnika, vokalnih solista, muzičkih grupa. Duhovnost i muzika na jednom mestu
U organizaciji Udruženja građana „SOLARt“ iz Krupnja, Manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Bogoštici i Doma poezije „Desanke Maksimović“ u Bogoštici u nedelju 31. jula 2016. godine u porti manastira u Bogoštici nedaleko od Krupnja održan je drugi po redu letnji muzičko-pesnički susret „STAZA“ u kome su nastupili pesnici, vokalni solisti i muzičke grupe.
Dobrodošlicu je u duhu pravoslavlja poželeo iguman manastira u Bogoštici arhimandrit Nifont Pavlović rekavši da svako od nas pored svakodnevnih obaveza i iskušenja ipak treba da pronađe vremena za odmor i opuštanje. Upravo ovakav događaj, prilagođen vremenu i prostoru, jeste jedan od tih instrumenata.
Program večeri je otvoren nastupom crkvenog hora „Sveta Tri Jerarha“ iz Krupnja koji je izveo splet duhovnih i svetovnih kompozicija. Nastavljen je stihovima Desanke Maksimović koje je kazivala učiteljica Dragica Zeljić, a zatim i recitalom učenika osnovne i srednje škole iz Krupnja i gostiju iz Kraljeva i Beograda. U nastavku programa nastupili su virtuoz na flauti Rade Luković iz Kragujevca i Krupanjac Slobodan Simović svirajući akustičnu gitaru. Izveli su nekoliko instrumentalnih kompozicija. Duo Aleksandra Radonjić i Nemanja Kanački na akustičnim gitarama izveli su kompozicije više žanrova. Aleksandra izvodi muziku različitih krajeva sveta na preko trideset svetskih jezika. Čačanka Mina Matijašević, jedan od naših najboljih muzičkih vokala poznata po izvođenju tradicionalnih pesama, sa etno-džez orkestrom izvela je nekoliko izvornih pesama u sopstvenom aranžmanu. Program su zatvorili Tanja Knežević i Filiman Mandić koji su izveli nekoliko izvornih kompozicija, da bi se na kraju programa na pozornici našli svi muzičari kako bi zajedno zatvorili ovogodišnju „Stazu“.
Treba pomenuti da su manifestaciju podržali mnogobrojni prijatelji udruženja „SOLARt“: Klub „Reset“ iz Sremske Kamenice, UG „Rađevina“ Krupanj, Društvo „ECOBIKE“ Krupanj, kao i pojedini preduzetnici iz Krupnja i Novog Sada svojim donacijama.
D. Žugić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa