4. avgust 2016.4. avg 2016.
BIVŠI RADNICI ZORKINIH MINERALNIH ĐUBRIVA NE POSUSTAJU

U SRBIJI ZA NAS NEMA PRAVDE

Još jedan dopis Vučiću. Sve manje nade da za njih u Srbiji ima pravde
Kao i u julu predstavnici nekadašnjih radnika “Zorkinih“ Mineralnih đubriva su se i ovog meseca obratili zvaničnim dopisom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Kao i u julu ni ovog puta im niko nije odgovorio. S toga ne čudi što izjavljuju da posle višegodišnje borbe za svoja prava polako ali sigurno gube nadu da za njih u Srbiji ima pravde, i najavljuju pokretanje ovog slučaja u Strazburu.
Pozivanje na autoritet
-Molimo Vas da svojim autoritetom zaustavite dalje pravno nasilje i iživljavanje nad 875 bivših radnika “Zorka ““ Mineralna đubriva Šabac“ i njihovim porodicama jer se ovde radi o kršenju osnovnih ljudskih prava: pravo na život, pravo na pravično suđenje u razumnom roku kao i pravo na imovinu, jer su naše zarade ““ plate naša imovina.
Molimo Vas, da se novac (270 miliona dinara) od prodaje dela naše fabrike izuzme iz stečajne mase iz prostog razloga jer deo fabrike nije prodat iz stečaja već je prodat 2009. godine, tačno 6 godine pre otvaranja stečaja dok je novac stajao na podračunu Agncije za privatizaciju a ne na računu preduzeća. Izuzimanje novca iz stečajne mase bi nam omogućilo naplatu svojih zarada-plata koje već dugo godina očekujemo a koje smo zaradili dugogodišnjim radom u hemijskoj industriji- navedeno je između ostalog u pismu Premijeru.
Ne nadaju se odgovoru
Međutim, poučeni ranijim negativnim iskustvom sa državnim institucijama, iako je do kraja avgusta ostalo još dvadeset dana, radnici se odgovoru ne nadaju, i najavljuju obraćanje Ustavnom sudu, ne zarad konačne pravde jer u nju u Srbiji kao što je već navedeno više ne veruju, već jer im je “papir“iz Ustavnog suda potreban da bi mogli da idu dalje, do Strazbura.
-Ovih dana navršilo se tačno sedam godina od kako je fabrika prodata a mi nismo dobili ni dinara. Sada čekamo odgovor od Vučića, ako ga ne dobijemo podnećemo žalbu Ustavnom sudu jer nam ona treba da nastavimo dalje i žalimo se sudu u Strazburu. Posle svih ovih godina čini mi se da nema izlaza. Sve se ciklično ponavlja, ništa se ne menja i ničemu se u Srbiji ne nadamo- ogorčen je predstavnik radnika Radosav Jakovljević.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa