4. avgust 2016.4. avg 2016.
47. MEĐUNARODNI PLIVAČKI MARATON „JARAK ““ ŠABAC“

DALMATINSKA DOMINACIJA

Pobednički venac, uz pehar, medalju i novčanu nagradu međunarodnog plivačkog maratona „Jarak ““ Šabac“, „otplivali“ su put Splita. Stopostotan učinak u Šapcu sačuvao je Duje Milan, a sjajan potencijal potvrdila je i Karla Šitić
Pre četiri leta bio je debitant pobednik, prethodne godine favorit iz senke koji je došao do trona, a ove branilac titule koji je daleko nadmašio rivale. Sjajni Duje Milan od starta je krenuo odlučno. Samo prvu trećinu trke možemo govoriti o vodećoj grupi plivača, s“™ obzirom da već oko 11 kilometra, Milan ubrzava, otpočinje svoju trku i stvara značajnu prednost. U tom trenutku su se neki pitali da li je poranio sa jakim tempom, međutim, bez reči, samo zaveslajima, odgovor je dao 19 - ogodišnji Hrvat (02:39:42).
- Uhvatila me je mala kriza negde kod mosta, ali sam imao veliku prednost što mi je dalo, u tom trenutku, stabilnost da trku privedem kraju. Meni je ovo kao domaći teren. Voleo bih da i narednog leta učestvujem, ali sam upisao fakultet, ne znam koliko ću imati vremena da treniram, no ako bude bilo dovoljno vremena, videćemo se i 2017. godine ““ naglasio je posle trke novi/stari šampion.
Nekoliko minuta kasnije, u jako malom razmaku, ciljnu traku dodirnuli su Česi, Matej Kozubek i Vit Ingeduld.
Među damama bilo je više neizvesnosti, ali ne i neizvesnog finiša. Stara poznanica šabačke publike, nekada najmlađa učesnica, Karla Šitić, uspela je u blizini železničkog mosta da se izdvoji od svoje grupe, a taktički besprekorno pripremljenu trku završila je brzom završnicom koja je obezbedila vrlo ubedljiv trijumf (02:54:08).
- Počela sam nešto brže nego što sam planirala i to je prvi deo trke učinilo nešto težim. Ipak, kontrolisala sam svoju snagu, usporila na vreme i nastavila svoj ritam do kraja ““ zadovoljna je Karla Šitić.
Među 18 učesnika (12 plivača, 6 plivačica) koji su startovali u Jarku, nije bilo mnogo srpskih plivača. Prvi je do cilja od domaćih, doplivao je Tamaš Farkaš (02:46:30), Bence Balzam drugi, a Jelena Ječanski treća.
- Sava je bila idealna za plivanje. Mirna, optimalne brzine i idealne temperature. Moramo biti zadovoljni brojem i kvalitetom učesnika, sve je proteklo bez problema ““ zaključio je direktor maratona Vojislav Mijić.
SIMIĆEV „SOLO“ MARATON
Dok su plivači plivanjem odavali počast žrtvama “Krvavog marša“ 1941. godine, sećanje na žrtve, na svoj način dao je i Vladimir Simić, 55 ““ ogodišnji šabački atletičar. On je, od Jarka do Šapca trčao, a 22 kilometra prešao je za 2 sata i 5 minuta.
- Pet godina, trčanjem čuvam sećanjem na nedužne žrtve iz 1941 godine. Vreme za trčanje bilo je povoljnije nego što je obično u avgustu, ali je bilo nezgodno što je saobraćaj gušći nego što sam očekivao ““ rekao je Simić.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa