4. avgust 2016.4. avg 2016.
NOVA AVANTURA ŠABAČKIH BAJKERA

STOPAMA KOZA NOSTRE I GLADIJATORA

Posle Afrike i Rusije, na red je došla Italija. -Obišli smo zatvor u Palermu koji je građen za potrebe suđenja Koza nostri, kao i mesto na kom je ubijen sudija Falkone. Videli smo sve znamenitosti Rima. Put preko Alpa na mene je ostavio najjači utisak, priča Dejan Isaković iz Moto kluba “Čivija“
Tročlana posada Moto kluba „Čivija“ i ove godine se obrela na više hiljada kilometara dug put. Posle Afrike i Rusije, na red je došla Italija. Dejan Isaković, Novica Andrić i Nikola Kacin prešli su tek koji kilometar manje od 6.000 u oba pravca, a zbog kulturnih i istorijskih zanimljivosti avantura je trajala čitavih 15 dana.
Do Italije su stigli preko Albanije. Zbog srpskih tablica tamo kažu nisu imali nikakvih problema, naprotiv.
-Prespavali smo u Tirani i tamo proveli ceo jedan dan. Uveče smo trajektom iz Drača išli za Bari. Tamo smo morali da stignemo četiri sata pre polaska. Jedan meštanin je video srpske tablice i odveo nas kod sebe u restoran gde smo ostali do polaska, priča Dejan Isaković.
Trajektom su prešli do Barija, vozili 300 km, pa ponovo trajektom do Mesine na Siciliji. Tamo su proveli sedam dana i posetili sva značajnija mesta. Kažu da nema sela u kom nema nešto zanimljivo da se vidi. Kolevka mafije je kroz vreme uspela da sačuva svoj identitet.
-Kriminal je sada tamo u drugom obliku, ali kuće narko bosova i dalje postoje. Obišli smo zatvor u Palermu koji je građen za potrebe suđenja Koza nostri, kao i mesto na kom je ubijen sudija Falkone. Bili smo u mestu Korleone gde je smešten deo radnje filma Kum, ali nije i snimljen ovde jer nisu naišli na razumevanje stanovništva. Zbog toga je snimano u selu Savoka, gde smo takođe išli, i sve izgleda isto kao i tada, kaže Dejan.
Šabački bajkeri penjali su se i na Etnu odakle su, kao i većina turista, poneli vulkansko kamenje. Posebno im je bilo interesantno što je u Kataniji dosta objekata crno, jer je građeno upravo od ovog kamena. Planirali su da odu i na Vezuv, ali su zbog jako visokih temperatura odustali.
Kažu da oko polovine stanovništva na Siciliji vozi skutere, ali da propise niko ne poštuje. Pored toga, ulice su jako uske, pa skoro da nisu videli automobil ili motor koji nije oštećen.
Nakon Sicilije otišli su u Rim. Tamo su proveli dva dana.
-Videli smo sve znamenitosti Rima. Čekali smo dva i po sata u redu da kupimo ulaznice za Koloseum. Međutim, vredelo je. Fascinirao nas je svojm ipozantnošću. Iz Rima smo otišli u Firencu, pa u Pizu, Modenu i Maranelo gde sam sebi ispunio želju i provozao Ferari. Tamo su u njihovom muzeju izloženi svi modeli ovog proizvođača automobila, od prvog do poslednjeg, kao i bolid Mihaela Šumahera, navodi Dejan.
Kada su došli u Milano odlučili su da ostanu još koji dan. Ističu da pored vremena, treba izdvojiti i prilično novca da bi se u Italiji video bar deo znamenitosti, jer ulaznice koštaju uglavnom između 20 i 30 evra.
Iz Italije su prešli u Švajcarsku preko Alpa, planinskim prelazom Stelvio pas, koji je za naše bajkere predstavljao još jednu atrakciju.
-Put preko Alpa na mene je ostavio najjači utisak. Sa 45 stepeni došli smo gore, na blizu 3.000 metara nadmorske visine, gde je padao sneg. To treba doživeti jer rečima ne može da se opiše. Jako veliki broj biciklista i motorista iz svih krajeva Evrope smo sreli na tom putu, navodi Dejan.
Naše ljude nisu mnogo sretali. Utisak je ostavio susret sa Albancem iz Đakovice koji je na Siciliji skoro dve decenije, a čija se žena oduševila kada je čula srpski jezik. Razgovor na srpskom je čuo i mladić koji je u Rimu delio flajere, pa im je zapevao „Koka kola, Malboro, Suzuki“. Ispostavilo se da je Italijan koji ima prijatelje u Beogradu koji ga vode po splavovima gde je dosta dobro savladao naš jezik.
Preko Švajcarske, Austrije i Mađarske vratili su se u Srbiju. Celom trasom su izbegavali da voze auto-putevima da bi videli što više.
Dejanu Isakoviću je velika želja da im sledeća destinacija bude Mongolija. Ipak, ističe, da se za put dug 17.000 km u oba pravca treba pripremiti i fizički i psihički.
Pažnja, lopovi
Jedini problem sa kojim su se suočili bio je ““ gde parkirati motore na Siciliji. Svi su ih upozoravali da ih ne ostavljaju bez nadzora na ulici duže vreme. Jendu noć im je kolega lokalni bajker pritekao u pomoć pa je motore sklonio u svoj vinski podrum između buradi.
Letujte na Siciliji
Iznenadilo me je da je u Siciliji jako malo turista. Pre svega naši ljudi slabo razmatraju Siciliju kao destinaciju za letovanje i mislim da greše. Cene su u rangu sa onima u Grčkoj i Turskoj, kako smeštaja tako i hrane, a ponešto je i značajno jeftinije. Uz to, plaže su izuzetno lepe, kaže Dejan.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa